Hlavní navigace

Fitbit Versa a Ionic: konkurence pro Garmin? (vyzkoušeno)

10. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výrobce fitness náramků před časem koupil Pebble a rozšířil své portfolio chytrých hodinek o modely Versa (5200 Kč) a již dříve o Ionic (8000 Kč). Oproti fitness náramkům jsou fitness hodinky určené pro lidi, kteří to se sportem myslí vážněji. Fitbit je kompatibilní s iOS, Androidem i Windows Phone a běží na vlastním systému Fitbit OS.

Zaoblené Versa se proti hodinkám Ionic více hodí na ženskou ruku a nabízejí i více barevných variant. Hranatější a starší Ionic má zase více funkcí včetně vestavěné GPS. Ovládání je stejné, pomocí tří tlačítek a dotykového displeje. Versa má čtvercové LCD s úhlopříčkou 1,34" s velmi slušným kontrastem.

IMG_0670IMG_0679

Základní funkce hodinek od Fitbitu jsou podobné jako u chytrých krokoměrů. Počítají denní ušlé kroky, vzdálenost, měří spálené kalorie, dobu strávenou aktivním pohybem, počet vystoupaných pater a celý den i váš tep (v sekundových intervalech). K tomu všemu poskytují i pěkné statistiky. V noci měří váš spánek, zjišťují fáze REM a vypočítává vhodný čas k probuzení pomocí vibrací. Docela běžnou funkcí je pak upozornění k pohybu, pokud se delší dobu nehýbete.

Pod první ikonkou se skrývá několik druhů cvičení: běh, kolo, plavání, běh na pásu, zvedání činky a intervaly. Podle typu aktivity pak vypadají i měřené údaje a výsledné statistiky. Ty jsou tak podrobné, až jsem se v nich ztrácel. Hodinky vás mohou i trénovat, funkce Fitbit Coach na displeji ukazuje, co a jak dlouho máte dělat.

IMG_0671 IMG_0672 IMG_0673 IMG_0674

Versa není proti Ionicu tak masivní a hodinky trošku i připomínají Pebble. Dá se dokoupit i příjemnější textilní řemínek. Displej sice není typu OLED, ale přesto je krásně čitelný i na slunci. Kolébková nabíječka je proti Ionicu malm krokem zpět, ovšem celková výdrž až k pěti dnům je proti konkurentům velmi dobrá. Nejvíc si ale budete zvykat na ovládání, které je intuitivní jen u málo hodinek a Fitbit ještě má co zlepšovat.

Důležitou součástí každých chytrých hodinek jsou notifikace z telefonu. Ty se mi ale podařilo rozchodit jenom s iPhonem.

IMG_0681 Fitbit Ionic

Aplikace pro mobil je vlastně takový váš celkový účet u Fitbitu, kde hodinky jsou jedním z připojených zařízení. Fitbit ovšem podporuje jen omezený počet smartphonů a jejich seznam uvádí na svém webu. Podle vyjádření výrobce je to kvůli horší stabilitě Bluetooth u některých smartphonů.

Screenshot_20180516-132731 Screenshot_20180629-134313 Screenshot_20180629-142140 Screenshot_20180706-153135

Synchronizace také není okamžitá a i pokud ji vynutíte ručně, dostanete pouze informaci o tom, že je naplánovaná a proběhne „brzy“. V aplikaci můžete měnit vzhled ciferníku, kde jsem si velmi zvykl na ten s názvem Nothing Special.

Bluetooth můžete využít i pro připojení bezdrátových sluchátek a poslouchání hudby přímo z hodinek třeba při běhu. Ve srovnání s hodinkami Ionic vám bude chybět akorát GPS. Položka Wallet znamená přístup k placení pomocí NFC a funkce Fitbit Pay, což u nás příliš nevyužijete.

IMG_0675 IMG_0676

KL24

Versa sice nemá GPS, ale ostatní senzory zde nechybí. Jsou zde akcelerometr, gyroskop, výškoměr, senzor tepové frekvence a senzor SpO2 (pro měření saturace kyslíku v krvi). Má vodotěsnost do 50 metrů a měří i vystoupaná patra.

V mobilní aplikaci se dají stáhnout další (hodinkové) aplikace od Fitbitu i od třetích stran rozdělené podle kategorií. Některé užitečné, jiné méně. Na malém displeji je logické ovládat jen něco a je lepší zůstat u sportovního měření než stahovat další hříčky. Garmin se své pozice bát nemusí nové hodinky Fitbit spíše nahrazují Pebble.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.