Hlavní navigace

Fitlet-H: Pasivní mini PC s procesorem AMD A10 Micro-6700T a dobrou výbavou

17. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minipočítačů či kompaktních barebone s procesory Intel je na trhu velké množství, ovšem pokud máte preference na čipy AMD, je už nalezení nějakého takového stroje docela těžké. Proti proudu s nimi plave třeba malá firma Compulab, která vyrábí pasivní krabičky Fitlet založené na původně tabletových APU Mullins. O těch jsme psali už zkraje roku, nyní ovšem Compulab přišel s dalším modelem Fitlet-H, jenž má nové – ale stále pasivní – šasi a změněnou výbavu.

Lze asi říci, že zatímco původní Fitlety se žebrovanými skříňkami mířily více směrem embedded, Fitlet-H je zase o málo bližší domácímu mini PC například k televizi či k přimontování do držáku za monitor. Krabička je hladká a má o dost větší s rozměry 16,0 × 16,0 × 2,5 cm, stále je však hliníková a zajišťuje chlazení pro procesor. Tím je čip A10 Micro-6700T, tedy nejrychlejší model Mullinsu, nesoucí čtyři jádra Puma na taktu 1,2 GHz v základu a až 2,2 GHz s turbem, plus grafiku Radeon R6 se 128 stream procesory na taktu až 500 MHz. TDP tohoto SoC je 4,5 W, díky čemuž má příjemně nízkou spotřebu i celý počítač: typicky má „žrát“ 4,5–10,5 W.

Compulab Fitlet-H
Compulab Fitlet-H

Díky většímu šasi má Fitlet-H kromě údajně lepšího chlazení také větší možnosti rozšíření. Operační paměť (DDR3L-1333) lze osadit do dvou slotů SO-DIMM, takže jí lze mít až 16 GB. Uvnitř je pak slot mSATA pro SSD, slot mini PCI Express, ale také připravená pozice pro 2,5" disk, takže v krabičce lze mít dvě SSD nebo SSD a HDD. Kromě toho lze jako úložiště ještě použít i kartu MicroSD ve čtečce. K dalším rozšířením se by mělo dát dostat přes proprietární moduly Face jako na dříve uvedených Fitletech.

Compulab Fitlet-H

Fitlet-H je na tom docela dobře po stránce portů. Nese osm USB, z toho čtyři USB 2.0 vepředu a po páru USB 2.0 a USB 3.0 vzadu. Kromě toho má i sériový port (ve formě micro USB). Pro výstup na obrazovky jsou přítomné dvě HDMI podporující rozlišení do 1920 × 1200 bodů, jedno z nich by mělo umět i CEC. Nejen HDMI je však dvoje, Fitlet-H má také dvojici síťových karet Ethernet, které zajišťují dva gigabitové Intely i211. Uvnitř je ještě zabudován dvoupásmový (2,4/5GHz) bezdrátový adaptér Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth také od Intelu (typ 7260HMW). V případě potřeby by mělo být možné do slotu na desce osadit i volitelný modem pro mobilní internet, slot na SIM kartu je připraven. Audio je pak od Realteku (ALC888-VC2) a má analogový a digitální S/PDIF vstup i výstup skrz 3,5mm jacky na zadní straně.

 

Příznivce Linuxu potěší, že Fitlet-H oficiálně podporuje distribuci Mint 17 MATE 64, firma Compulab by s Mintem měla mít nějakou formu partnerství. Kromě toho ale má fungovat i v jiných 32 i 64bitových distribucích, některých embedded systémech a samozřejmě také Windows 7 a 8. Kompatibilní bude patrně i s Windows 10, které ale ve specifikacích zatím nejsou.

 

Compulab Fitlet-H, schéma zapojení
Compulab Fitlet-H, schéma zapojení

 

KL24

Pokud byste však Fitlet-H chtěli domů na běžné použití, asi vás zklame cena. Ta je stanovena na částku 436 USD, která by u nás po započítání DPH odpovídala nějakým 12 800 CZK. To už je v oblasti embedded a průmyslových počítačů, do níž ale asi tento barebone i patří. Útěchou může snad být, že tomu odpovídá pětiletá záruka a údaj o střední době do výskytu poruchy přesahující 100 000 hodin. Přístroj má také v průmyslových podmínkách zvládat rozsah teplot od minus 40 do 70°C – je-li v něm ovšem nainstalováno SSD a nikoliv mechanický disk.

Zdroje: CNX Software, Compulab (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?