Hlavní navigace

Flash Player pro Firefox poběží v sandboxu. Stahujte betu

7. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Webový prohlížeč sám osobě často není považován za největší bezpečnostní problém, naopak ho mnohem více ohrožují zásuvné moduly. Pakliže jste Flash Player v tomhle ohledu rádi neměli, patrně jste pookřáli s příchodem Google Chrome. Ten po čase Flash Player zabudoval do sebe, takže uživatelé tohoto prohlížeče jej nemusí zvlášť instalovat. A především se nemusí bát o svou bezpečnost, protože Google se k novým vydáním nejpoužívanějšího zásuvného modulu dostává mezi prvními a záplaty okamžitě a efektivně rozešle všem uživatelům Chromu.

A i kdyby Flash Player měl nějakou neplechu spáchat, nic závažného se obvykle nestane, neboť běží v tzv. sanboxu. Režim, kdy je aplikace odizolovaná od systému, z principu není stoprocentně neprůstřelný, protože to nemůže být nikdy nic, přesto patří k velice účinným prvkům zabezpečení. Flash Player pro Internet Explorer pod Windows 7 a Vista běží pro změnu v jiném ochranném režimu, takže nám zbývá pár prohlížečů, kde zásuvný modul žádný speciální bezpečnostní režim nemá. (Sandbox ve Chromu ale funguje i pod Windows XP.) Patří k nim i Firefox, současná tržní dvojka (brzy patrně trojka).

KL24

Sandbox Flash Playeru pro Firefox se prý bude podobat tomu v Adobe Readeru X. Firma Adobe bezpečnost svých produktů na lehkou váhu nebere a používá omezující ochranné režimy pro většinu svých aplikací, kde to dává aspoň trochu smysl. Adobe Flash Player Protected Mode, jak se novinka oficiálně nazývá, bude dostupný ve Firefoxu 4 a novějších vydáních. Ve starých ikspéčkách na ni ale zapomeňte, podporován bude pouze ve Vistě a v sedmičkách. Betaverzi zásuvného modulu s ochranným režimem můžete stahovat ještě dnes.

Zdroj: ASSET Blog

Byl pro vás článek přínosný?