Hlavní navigace

Flash Player pro Windows 8 nakonec bude?

23. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

A co si budeme povídat, Windows nejsou pouhou pídí. Jakmile se Flash Player vytratí z Windows, efektivně tím zanikne. Adobe proto musí bojovat a zatím se nevzdává. Podpora Flash Playeru pro mobilní telefony již skončila a už i na počítačích firma bojuje o holý život svého kdysi nenahraditelného a dominantního produktu. Ve Windows 8 bude Metro primárním prostředím a žádný zásuvný modul v něm pracovat nebude. Flash tak bude vytlačen na desktop, jenže v případě edice operačního systému pro platformu ARM se s ním už ani tam nepočítá.

Tip: Rozlučme se s desktopem. Kruh se uzavírá

Plán na webu Adobe (PDF ke stažení) nicméně hlásá, že firma úzce spolupracuje s Microsoftem na detailech podpory Flash Playeru a AIRu ve Windows 8. Dokument byl přitom vydán včera, takže nejde o žádné staré informace. Něco se tudíž rozhodně chystá, avšak osobně nechápu, co. Redmondští od samého začátku prohlašují, že se chtějí zásuvných modulů zbavit (v Metru pluginy nedávají smysl zejména kvůli zbytečné náročnosti a nestabilitě). A na tomto prohlášení se nic nezměnilo. Dokument naneštěstí neprozrazuje nic dalšího, jen oznamuje, že se na něčem pracuje.

A co my víme, dnes je to Microsoft, kdo pomalu přestává podporovat Flash Player dokonce i v desktopovém operačním systému, zítra může s něčím podobným přijít klidně Apple. Ten nemá moc v oblibě Flash obecně a na iPhone nebo i Pad mu vstup nikdy nepovolil. Uživatelé prohlížeče Safari se tudíž bez Flash Playeru naučili žít a nezdá se, že by si výrazněji stěžovali, už si dávno zvykli. Ve stejném dokumentu dále Adobe píše, že Flash Player bude na Linuxu distribuovat pouze v rámci prohlížeče Chrome. Tím pro změnu odstřihne od Flashe uživatele zbylých prohlížečů.

Doplňující informace: Adobe končí s Flash Playerem pro Linux, bude jen pro Chrome

KL24

Navzdory výhodám, které Adobe od tohoto kroku slibuje, se zdá, že akorát naštve uživatele Linuxu. Jenže tahle platforma pro Adobe není příliš prioritní, podporu technologie AIR 3 zde již ukončila. Takhle si navíc ještě k tomu zjednoduší práci s podporou Flash Playeru. Zatímco někde firma bojuje o přežití a snaží se svůj produkt procpat všemi možnými cestami (Windows 8), jinde si pod sebou spíše řeže větev (Linux).

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?