Hlavní navigace

Flickr – která města jsou nejpopulárnější?

11. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Eric Fischer, fotograf a programátor, ve webové galerii Flickr spustil zajímavý projekt Locals and Tourists. Pomocí veřejných fotografií s vyplněnými GPS pozicemi vytvořil mapy nejpopulárnějších měst na světě. Navazuje tak na dřívější The Geotaggers' World Atlas, kde zpracoval stovku měst za pomocí vyhledávacích API Flickr a Picasy.

Nový Locals and Tourists je však promyšlenější. Přibylo dalších deset měst, ale hlavně rozlišuje, jestli fotografie pořizují místní obyvatelé, nebo turisté.

Praha, zdroj: Flickr, autor: Eric Fischer

Přesný algoritmus výběru nezveřejnil, ale pokud je od jednoho autora z podobných míst pořízeno mnoho fotek v delším časovém období, jedná se o obyvatele. A naopak turisté mají jen pár fotek v kratším úseku. Rozlišení asi není úplně spolehlivé, ale v rámci možností jde o unikát. Když se podíváte na mapku našeho hlavního města, modrá barva ukazuje Locals (tedy Pražany), červených fleků (turisté) je více a jsou soustředěny kolem zajímavějších míst. A žlutá barva jsou něco mezi, zkrátka nepodařilo se původce přesně zařadit.

Eric Fischer přitom použil mapové podklady OpenStreetMap, nikoliv databázi Navtequ (Nokia), kterou jinak Flickr používá. Ale i na těchto mapách geotagy naleznete. Třeba pro Prahu (téměř 300 000 značek) zde.

Zdroj: Flickr (via @holcik)

Byl pro vás článek přínosný?