Hlavní navigace

Flip 3D z Vista znovu na scéně? Microsoft chystá funkci na prohlížení oken

22. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Multitasking je odjakživa základním rysem Windows. Okna nám umožňují zpracovávat více úloh najednou, kombinovat postupy a zefektivňovat práci. De facto dvě dekády jsme rovněž zvyklí na to, že se mezi okny přepínáme pomocí klávesové zkratky Alt+Tab. Tento způsob je natolik rozšířený a rychlý, že za něj Microsoft do dnešních dnů nenašel náhradu. (Je tedy vůbec nějaká potřeba?) Jednu implementoval do Windows Vista.

Flip 3D se ale neuchytil. Ne, že by nebyl efektní, otázka efektivity je ale na jinou debatu. Funkce byla problémová rovněž tím, že měla poměrně krvavé nároky na hardware (jako ostatně ve své době měla celá Windows Vista). Počítač se pořádně zapotil, než všechna otevřená okna v trojrozměrném zobrazení vykreslil. Mezitím vás zkratka Alt+Tab dokázala obsloužit několikrát. Sedmičky ještě Flip 3D obsahovaly, Osmičky jej ale již vypustily.

 

Microsoft to nicméně zkouší dál a patentoval jinou funkci, jež dřívější 3D přepínání připomíná. Ještě více ale připomíná Mission Control z konkurenční platformy OS X. Koncept se nazývá prostě Windows Viewer a lákat by měl pokročilejší uživatele, kteří běžně pracují s vyššími počty otevřených oken. Současně nám firma dává signál, že na desktop úplně nezanevřela. Kdy se ale novinky dočkáme v praxi, netušíme.

Dokáže vytlačit zavedenou klávesovou zkratku Alt+Tab? Problémem Flip 3D bylo z části bezpochyby to, že uživatelé o jeho přítomnosti neměli ponětí. Přehled vyvolávala kombinace Win+Tab.

Flip 3D se možná vrátí v pozměněné podobě

MMF24

Flip 3D se možná vrátí v pozměněné podobě | Foto: WinBeta

Zdroj: WinBeta