Hlavní navigace

Fluid Stream a Fluid Motion: správná konkurence pro iPad?

6. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tablety jsou dalším hřebíčkem do rakve novin, časopisů a poznámkových bločků z papíru. Kromě velikánů jako Apple iPad s iOS 4 nebo Samsung Galaxy Tab s Androidem 2.2 Froyo tu je i řada dalších, nyní například Fluid Stream a Fluid Motion s Windows 7.

Kapacitní displej podporuje více dotyků, má úhlopříčku 10" a rozlišení 1024 × 600 pixelů. Nejdelším rozměrem tak Fluid převyšuje i iPad, natož Galaxy Tab - je dlouhý přes 29 cm. Co říci k operačnímu systému - Windows 7 většina z vás dobře zná, z hlediska možností je Fluid rozhodně dále než iPad nebo Galaxy Tab s operačními systémy ze smartphonů.

Uvnitř tiká Intel Atom N450 na 1,66 GHz, sekunduje mu 1 GB RAM a 160GB pevný disk (bohužel). Hodí se konektor HDMI, pokud byste podlehli touze připojit na tablet televizi. Podpora Wi-Fi 802.11n a Bluetoothu nepřekvapí.

Fluid Stream se prodává na Amazon.com za $599 (v přepočtu 11 000 Kč), Fluid Motion s podporou 3G potom za $699 (v přepočtu 13 000 Kč). Zásoby na Vánoce jsou už vyprodané.

Osobně si myslím, že tohle není směr, kterým by se tablety měly ubírat. Příliš dlouhá deska v sobě skrývá točící se pevný disk a hardware netbooku, což se určitě značně negativně podepíše na výdrži. Windows 7 je potom sice určitě dobrý systém pro netbooky, notebooky a desktopy, pro tablet se ale hodí spíše jednoduchý OS šitý na míru co nejjednodušímu dotykovému ovládání.

CS24

Zdroj: Laptoping