Hlavní navigace

Fortron NB Plus - představení univerzálního adaptéru

23. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fortron NB Plus působí na první pohled jako velký, a to především ve srovnání s běžně dodávanými zdroji k notebookům. Už na druhý pohled mu však rozměry odpustíte, protože je opravdu velmi tenký: šestnáctimilimetrové výšce bude těžce jiný zdroj konkurovat. A pokud bych měl použít přirovnání, je svou výškou srovnatelný s běžným externím 2,5" pevným diskem. Díky tomu vám v brašně s notebookem neudělá nehezkou bouli, jak to umí ostatní napájecí adaptéry.

Součástí balení je také černá neoprenová taštička, do které kromě samotného zdroje můžete ukrýt tak i redukce pro napájecí konektory i všechny potřebné kabely.

Výrobce dodává osm koncovek nejběžněji používaných typů, díky kterým připojíte většinu současných notebooků.

Koncovky mají zakončení speciálním dvoupinovým konektorem, jehož prostřednictvím se připojují ke kabelu vedoucím z adaptéru.

Na těle adaptéru je také USB port, který je neustále napájen napětím o hodnotě 5 V bez ohledu na výstupní napětí nastavené pro hlavní výstup. Snadno tak můžete kromě notebooku současně napájet například multimediální přehrávač nebo mobilní telefon.

Zdroj dokáže poskytnout napájecí napětí 15 V, 16 V, 18 V, 19 V, 20 V a 21 V, výstupní proud může být nejvýše 4 A. Celkový výkon zdroje udává výrobce 90 W, ovšem pro hlavní napájecí větev je k dispozici menších hodnot, přesněji 60 W pro napětí 15 - 16 V a 65 W pro napětí 18 - 21 V. Podrobné technické parametry najdete v patřičné sekci na konci článku

Zvláštností tohoto zdroje je LCD displej a dvojice tlačítek, jejichž prostřednictvím se nastavuje (nejen) výstupní napětí. Zdroj obsahuje paměť, díky které si pamatuje naposled nastavené napětí i po odpojení od energetické sítě. Displej také ukazuje (po krátkém stisknutí tlačítka ADJ v základním stavu) teplotu zdroje. Při našich testech se pohybovala okolo hranice 50 ¬∞C, v zátěži (notebook IBM ThinkPad R60, výstupní napětí 20V) pak dosáhl hranice 60 ¬∞C. Zdroj je vybaven tepelnou ochranou, která v případě překročení hraniční teploty změní barvu podsvícení displeje z výchozí modré (na fotografii) na červenou. Hodnotu této hranice neznáme, protože se nám ani při zakrytí zdroje nepodařilo teplotní alarm spustit.

Mile nás překvapila cena, kterou jsme vzhledem ke schopnostem přístroje očekávali vyšší. Zamrzí pouze nemožnost zvolit nižší napájecí napětí než 15 V, což diskvalifikuje jinak povedený zdroj Fortron NB Plus u všech majitelů minibooků, jejichž napájení se většinou pohybuje okolo 12 V. Pokud však máte velký notebook a přemýšlíte a druhém napájecím adaptéru, neuděláte s Fortronem špatný krok.

Informace

Fortron NB Plus
cena 980 Kč
zapůjčil Fotron, www.fsp-group.com

CS24

Parametry

  • výstupní napětí 15 ~ 21 V
  • příkon 100-240 V
  • výkon 15/16/18/19/20/21V, max. 4A (digitálně nastavitelné), 90 W celkem (60 W pro 15 - 16 V, 65 W pro 18 - 21 V)
  • výstupy 8 vyměnitelných koncovek + USB konektor
  • LCD panel se znázorněním výstupního napětí a teploty
  • teplotní alarm  LCD display se zbarví červeně
  • udávaná účinnost > 85%
  • ochrana OVP, OCP, SCP - ochrana proti přepětí, nadproudová ochrana a ochrana proti zkratu
  • rozměry 155 x 75 x 16 mm

Plusy a mínusy

+ univerzálnost
+ USB port
+ tenké provedení

- nelze nastavit napětí nižší než 15 V