Hlavní navigace

Fórum Avastu bylo napadeno a je nefunkční. Útočníci získali i hesla

29. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je ironií, když fórum firmy, která se zabývá desítky let zabezpečením počítačů, padne za oběť crackerům, ale i to se stává. Série nešťastných událostí pokračuje, přičemž tentokrát se obětí stal tuzemský Avast Software. Jeho fórum je od pondělí vypnuté, přičemž tento stav přetrvává doteď. K hacku došlo během víkendu.

Tip: eBay napaden. Útočníci získali hesla a uživatelská data milionů uživatelů

Útočníci získali uživatelské přezdívky, reálná jména, e-mailové adresy a hesla šifrovaná jednosměrným šifrováním. Jinými slovy, pokud se útočníci budou snažit, hesla rozluští. Bylo by nemyslitelné na fóru znovu používat stejné heslo, proto budete případně informováni o nutnosti jej resetovat.

Pokud tuto heslo používáte pro přihlášení k jiným službám, je důrazně doporučeno jej v těchto službách vyměnit za jiné. Protože se bavíme o pouhém diskuzním fóru, mnoho škody snad napácháno nebude. Nebavíme se o platebních systémech, kde by útočníci potenciálně ohrožovali vaši peněženku, případně by přišli k opravdu citlivým datům.

 

CS24

Z celkových 200 milionů uživatelů fóra byly postiženy méně než 0,2 % lidí. Vince Steckler, ředitel Avast Software, tvrdí, že neví, jak k prolomení ochrany došlo. Společnost fórum provozovala na platformě od třetí strany a momentně připravuje vlastní řešení. Diskuze nebudou dostupné ještě nějakou dobu, než bude náhradní platforma dokončena a nasazena.

Zdroj: avast! blog via Neowin