Hlavní navigace

Foto editory online

4. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Online aplikace mají před těmi desktopovými obrovskou výhodu. Můžete je používat prakticky na jakémkoli počítači připojeném k internetu. Nabízejí i dostatek komfortu?

Doba, kdy nikdo nevěřil v úspěch online aplikací, je již pryč. Za poslední rok jsme byli svědky nebývale vysokého nárůstu počtu online aplikací. Na mysli mám nástroje, které suplují činnost desktopových programů - kancelářské programy, účetnictví, poštovní klienty (nikoli běžný webmail) nebo právě grafické editory. Nikoli webové stránky typu sociální síť nebo sbírka videoklipů.

Některé online aplikace se díky hojnému využívání AJAXu, Flashe a dalších prvků dostaly téměř na úroveň běžných desktopových programů. Výhody online aplikací spočívají především ve snadné dostupnosti odkudkoli a možnosti mít tak přístup ke svým datům.

Ne vždy je však použití online aplikace vhodné nebo praktické. Dovedete si například představit, že byste video z dovolené upravovali a stříhali online, například v eyespot (viz článek)? Pro úpravy krátkých filmů z mobilu je použití eyespot vhodné, pro větší projekty už méně. Ne snad, že by tato online aplikace trpěla nedostatkem funkcí nebo měla mizerné ovládání, ale jednoduše si nedovedu představit, že by do ní někdo uploadoval a následně stahoval stovky megabajtů nebo gigabajty videa.

MMF24

Jak jsou na tom online foto editory? Myslím, že velice dobře. Nahrávání snímků trvá chvíli, foto editory navíc v mnoha případech odvedou zpracovávat obrázky, které máte uloženy v jiných online službách, například na Flickru. Práce s nimi je velice příjemná - přesvědčte se sami.

Pokračování článku na ExtraWindows.cz

Autor článku