Hlavní navigace

Fotoalbum Rajče slaví 11. narozeniny. Fotky na něm má milion Čechů

13. 6. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

V květnu uběhlo 11 let od spuštění Rajčete. Dnes jde podle Netmonitoru o druhou největší komunitní stránku (navštěvovanější je jen blog.cz). Vydavatelství Mafra, která rok po spuštění fotogalerii odkoupila a od té doby spravuje, v těchto dnech navíc oslavila první milion zaregistrovaných uživatelů.

Rajče jsme s kamarádem v roce 2005 zakládali, abychom běžným lidem ulehčili publikování fotek na internetu. Kouzlo jeho úspěchu bylo ve virálním šíření. Kdo k nám nahrál fotky, poslal odkaz dál,“ říká jeden ze zakladatelů a současný produktový manažer Miroslav Buček k 11. výročí spuštění Rajčete.

Milníky Rajčete
Milníky Rajčete

Rajče podle provozovatelů navíc pořád roste, i když má v zahraničí a především velkých sociálních sítích ohromnou konkurenci. Oněch milion uživatelů nahrálo už přes 800 milionů fotek, každý měsíc přibyde v průměru 12 milionů snímků a 127 000 alb.

Nejpopulárnější značky foťákůČím se nejvíce fotí
Nejpopulárnější značky foťáků | Čím se nejvíce fotí

Zajímavé je, že Rajče má spíš konzervativní uživatele. Dvě třetiny snímků pochází z kompaktů nebo zrcadlovek, mobilem bylo vyfoceno jen 19 % z nich. Značkám dominuje Nikon s Canonem. Na konkurenčním Flickru předběhl slavné Japonce Apple a Samsung. Mezi nejpoužívanějšími přístroji jsou pak jen iPhony a Galaxy Sx.

 

Zdroj: TZ Rajče

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku