Hlavní navigace

Fractal Design a připravované novinky

21. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fractal Design zapůsobil na našem trhu jako jasná hvězda na pohasínajícím nebi. Skříň Define R2, jejíž podrobnou recenzi si můžete přečíst zde, nás oslovila nejen povedeným designem, kvalitním zpracováním a odhlučněním, ale i svou velmi přijatelnou cenou. Zda v podobném duchu bude tato firma pokračovat dále se dozvíte dále.

Kdo si původní Define R2 zamiloval, toho jistě osloví i faceliftovaný model R3. Ten používá stejný základ, bude se ale dodávat i v bílém provedení. Skříň prošla jen lehkým vylepšením, byly vyměněny instalované větráky za výkonnější a vyslyšeny prosby některých uživatelů.

Novinkou je pak model R2, který zaujme především příznivce HTPC a NAS serverů. Tato malá kostka je vybavena hlukovou izolací a bude dodávána včetně tichého naúpájecího zdroje SFX formátu. Chybí ale možnost osadit optickou mechaniku, což sice Fractal obhajuje streamováním médií z NAS serverů, řadě uživatelů bude ale mechanika určitě chybět. Do skříně je možné vložit základní desku formátu Mini ITX, co je ale překvapivé, je počet osaditelných pevných disků – celkem šest. Skříň je vyvedena z hliníku a její cena je stanovena na poměrně vysokých 149 EUR (4650 Kč). Kvalita ale za to bude jistě stát.

Poslední novinkou bude nafouknutá verze Define R2 – Fractal Design Define XL. Tato velká skříň míří do kategorie, kde zatím kraloval např. Antec P190. Na čele se uhnízdila dvojice 140mm nasávacích větráků, které může doplnit ještě třetí 120mm (pokud neosadíte více než jednu optickou mechaniku). Na spodu skříně je bezpočet pozic pro pevné disky, stejně jako místo pro napájecí zdroj. Na horní straně pak najdete 180mm větrák, který odvádí teplo od procesoru. Cena této skříně zatím stanovena nebyla, doufejme jen, že bude stejně pozitivní, jako byla v případě původní Define R2.

CS24

Pokud by si někdo chtěl přečíst celý rozhovor o skříních i budoucnosti Fractal Designu, může tak učinit na serveru BitTech.

Autor článku