Hlavní navigace

Francouzi nechtějí uchovávat osobní údaje, vláda ano

7. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Francouzská obchodní skupina, zahrnující giganty jako Google, eBay, AOL, Yahoo a Facebook, protestuje proti nově vzniklému předpisu. Ten společnostem nařizuje uchovávání osobních údajů zákazníků po dobu jednoho roku.

Asociace komunitních služeb internetu (dále ASIC) podala k nejvyššímu soudu ve Francii žádost o snížení požadavků pro internetové společnosti. Vyhláška nabyla platnosti na začátku března a je zaměřena na komerční internetové stránky, weby s hudbou a videem a na poskytovatele e-mailu. Tyto společnosti mají nařízeno ukládat soukromé informace – jména, adresy, telefonní čísla a dokonce i hesla k účtům. To vše musejí uchovávat po dobu jednoho roku.  

Získané informace by měly posloužit policii při případném vyšetřovaní dané osoby. S tímto postupem se můžeme setkat například u operátorů, kteří musejí uchovávat veškeré zprávy a hovory (v České republice byla tato povinnost nedávno zrušena).

KL24

Benoit Tabaka, vedoucí ASIC, jako hlavní důvody k obavám z vyhlášky uvádí fakt, že k policejnímu vyšetřování bude těžko užitečné heslo k některé ze služeb. Navíc by se tak tyto data stávaly častým terčem útočníků, tudíž by společnostem přibyly další starosti s jejich ochranou. Druhým důvodem k protestu je roztříštěnost nadnárodních společností. Tabaka uvádí, že kdyby platily stejné podmínky po celé Evropské Unii, tak by bylo vše mnohem jednodušší. Takto ale musejí řešit spoustu problémů jen kvůli jedné zemi.

Zdroj: Cnet

Byl pro vás článek přínosný?