Hlavní navigace

Francouzská digitální gilotina už nebude odpojovat piráty. Hadopi bude pokutovat

11. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kontroverzní francouzský zákon se mění. Politika státního úřadu Hadopi, který měl hlídat internetové piráty, se zkrátka musela změnit, protože nebyla efektivní. V praxi měla celá legrace fungovat způsobem „třikrát a dost“. Tím dost bylo myšleno odpojení od internetu.

Úřady si myslely, že je to dostatečná motivace proto, aby lidé nepirátili. Za tři roky fungování zákona se však ke třetímu kroku dostal pouze jediný pirát. Kvůli ignoraci předchozích dvou kroků dostal stopku na dva týdny a k tomu pokutu 600 eur. To je na úřad, jehož provoz stojí miliony eur, špatná vizitka.

 

Expertní panel vedený bývalým šéfem Canal Plus Pierrem Lescurem proto vypracoval nový návrh, který by měl s pirátstvím zatočit účinněji. Odpojení internetu nehrozí, místo toho budou úřad pouze pokutovat, a to částkou od 60 do 1500 eur. První dva kroky, tedy e-mailová upozornění při zjištění nelegálního sdílení, nadále zůstávají v platnosti. Proti pirátům tak Francie bude aktivně bojovat i dále, i když už ne tak agresivně.

Zdroj: Torrent Freak

Byl pro vás článek přínosný?