Hlavní navigace

Free Commander: Efektivnější práce se soubory zdarma

2. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Free Commander je jeden z mnoha alternativních správců souborů. Svou popularitu si získal zejména jednoduchou instalací, velkým množstvím funkcí a faktem, že je k dispozici zdarma, a to pro soukromé i pracovní účely (tzv. freeware).

Bezplatné použití z něj dělá optimální nástroj pro domácnosti, firmy a eventuálně také alternativu již proslulého Total Commanderu, který je ovšem placený a nelze jej zdarma využívat po uplynutí měsíční zkušební lhůty.

Jednoduchá a rychlá instalace

Program naleznete na DVD přibaleném k tomuto časopisu, případně je ke stažení z internetových stránek www.freecommander.com. Samotná instalace nevyžaduje prakticky žádná nastavení a ponechání standardních (doporučených) možností považujeme za optimální. Po spuštění se objeví standardní okno, ve kterém naleznete dva panely, menu, tlačítkovou lištu a lištu s disky, mezi kterými lze přepínat pouhým kliknutím.

 

Dva panely: Efektivnější operace se soubory

Dva panely si jistě mnozí z nás velmi dobře pamatují z doby MS-DOSu, kde byly k dispozici programy typu Norton Commander, Dos Navigator a podobně. Již v této době se jednalo o efektivní způsob. Namísto komplikovaného žonglování s okny a přetahování označených položek můžete využít funkčních kláves.

 

Výrobce přibalil celou řadu dalších výhod. Namátkou třeba možnost přímo procházet archívy a dekomprimovat je pomocí integrovaných nástrojů, zabudovaný FTP klient, hromadné přejmenovávání souborů, kontrolní součty MD5, rozdělování a spojování souborů, přímá modifikace atributů souborů a složek (i hromadná), případně možnost definovat vlastní filtry a využít integrovanou příkazovou řádku.

Nová verze se blíží

Ačkoli datum vydání poslední verze programu nepatří mezi nejnovější, nenechte se zmást. Aplikace se pomalu ale jistě posunuje dopředu a již v tento okamžik máme k dispozici základní informace o nově připravované edici s názvem FreeCommander XE. Těšit se můžeme na lehce přepracované prostředí, možnost synchronizace složek, lepší podporu pluginů a mnohé další. Kompletní seznam včetně ukázkového screenshotu nalezneme na webových stránkách výrobce.

Nastavení české lokalizace

Po instalaci programu je k dispozici celá řada jazykových verzí. Je tedy možné aplikaci využívat v libovolném (dostupném) jazyce. Jedním z nich je také čeština, kterou nastavíte v nabídce Extras | Settings. Hned po pravé straně nově otevřeného okna se nachází výběr jazyků, kde zvolíme požadovanou variantu a změny potvrdíme.  Free CommanderKdyž nemáte český operační systém: drobná nevýhoda aplikace spočívá v tom, že nevyužívá kódování Unicode. To v praxi znamená, že některé (zejména diakritické) znaky mohou být nahrazeny nesmyslnými symboly.

Takto vypadá aplikace hned po instalaci

MMF24

Tomu lze předejít změnou konfigurace tzv. System Locale, což je konfigurovatelná položka v sekci Region and Language Settings. Po změně na češtinu a restartu systému by měl být problém s neznámými znaky odstraněn (toto řešení je navíc univerzální pro všechny podobné aplikace).

Free Commander

Průzkumník je zachován

Nemusíte mít strach, že s instalací Free Commanderu přijdete o integrovaného průzkumníka Windows. Toho máte možnost využívat i nadále, Free Commander je nezávislá aplikace, kterou můžete navíc kdykoli v budoucnu odinstalovat.

Autor článku