Hlavní navigace

Freemake Video Converter: velice slibná konverze multimédií

30. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pomocí šikovné aplikace pro práci s multimédii v rychlosti překonáte jazykovou bariéru mezi vaším počítačem a přenosným přehrávačem, sestříháte vlastní video včetně vlastních titulků a přidání zvuku, nebo rovnou vystavíte vaše multimediální výtvory na YouTube. Freemake Video Converter můžete stahovat zde.

Během instalace máte možnost povolit integraci Video Converteru do internetových prohlížečů – na liště nástrojů se vám pak objeví ikona, po jejímž aktivování se obsah aktuální stránky přidá do fronty v converteru (multimediální obsah, tj. např. právě YouTube).

Překonejte jazykovou bariéru vašich zařízení

Ovládací rozhraní Freemake Video Converteru působí vcelku intuitivně: na liště v horní části okna najdete tlačítka pro typy možných vstupů, na liště v dolní části potom schématicky zjednodušené typy výstupů. Jak si všimnete na liště vstupů, aplikace podporuje nejen konverzi video formátů, ale i práci s audiem, DVD soubory, obrazovými typy a multimédii, která se nacházejí přímo v éteru (např. již zmíněné YouTube).

Jakýkoliv z podporovaných typů přidáte do fronty pro konverzi buď kliknutím na tlačítko zvoleného typu, volbou položky Add… v nabídce File, nebo metodou drag-and-drop (tj. přetažením myší např. ze souborového managera nebo z plochy). U přidaných položek máte stálý přehled o technických parametrech (délka, kvalita, rozlišení, vzorkování apod.), podle dostupnosti můžete pak některé atributy před konverzí změnit – např. kvalitu zvuku u DVD, zdroj pro titulky nebo zdroj kompletní zvukové stopy k video záznamu.

Podle požadovaného výstupu klikněte na ikonu na posuvné dolní liště. Další nastavení je individuální podle zvoleného typu, veskrze máte možnost buď přijmout některé z nabízených nastavení nebo volbou Add your preset, příp. Edit preset nastavit konkrétní hodnoty vlastní, tj. např. frame rate, vzorkování, použitý audio codec atd. Zaškrtnutím položky Shut down PC after… po zapnutí procesu konverze nastavíte automatické vypnutí počítače po skončení celé operace.

TIP: Pod heslem to DVD se skrývá možnost přímého vypálení konvertované fronty na optické médium včetně nastavení menu pro DVD přehrávače. Ikona to YouTube umožňuje okamžité nahrání multimédií na vlastní Youtube účet – stačí se jen přihlásit a Freemake se o celý upload včetně potřebných konverzí sám postará.

Kamera, klapka a hlavně střih

Freemake dále nabízí několik užitečných funkcí, které mohou usnadnit nejednu cestu amatérsky pořízeného videa, zvuku nebo snímku z vašeho mobilního telefonu např. na YouTube nebo na DVD. Do rozšířených možnosti nahlédnete dvojklikem nad požadovaným záznamem ve frontě nebo kliknutím na ikonu se symbolem nůžek na pravé straně u každého záznamu (resp. se symbolem notopisu pro audio nebo obrázku pro obrazový typ).

Omezená střihačská funkce u typu Video umožňuje vybrat ze záznamu jednu požadovanou pasáž. Pokud pořizujete videozáznamy na fotoaparáty nebo mobilní telefony, může vám přijít vhod nástroj pro otočení celého záznamu (Transform) – např. nepřekonáte-li fotografický zvyk focení „na výšku“ a stejným způsobem natáčíte i video. Pro typ Audio nabízí Freemake databázi vizualizačních efektů. Zvuk tak můžete doplnit i o obrazovou informaci, která podtrhne/doplní jeho atmosféru – hodí se např. opět při publikování audio stop na YouTube.

Pokud jste se pozastavili nad podporovaným typem obrazových formátů, tak vězte, že Freemake z nich umí nasekat multimediální obrazovou prezentaci, chcete-li slide show (podobně jako např. SoundSlides). Dvojklikem nad vloženou fotografií se opět dostanete do okna pro provádění úprav - tlačítkem Edit slideshow přidáte sadu obrázků, pak určíte časový interval mezi jednotlivými výměnami (heslo Interval) a přiřadíte zvukovou stopu, která bude slideshow provázet (heslo Audio track). Program bohužel nenabízí nic jako manipulaci s časovou osou, na které byste mohli dobu mezi výměnami upravit nerovnoměrně.

KL24

Pokud vás FreemakerVideoConverter zaujal, můžete se o něm více dozvědět z umě připravených instruktážních videí (publikovaných kde jinde než na YouTube) - Freemake.com/how_to/

Na závěr ještě stahování

Program kromě rychlé publikace na YouTube umožňuje z rozsáhlé mediální databáze i vcelku efektivně stahovat. K tomu slouží buď již zmíněný plugin v prohlížeči – v takovém případě stačí na stránce obsahující záznam povoleného typu kliknout na ikonu Freemakeru na liště nástrojů a multimediální stopa bude automaticky zařazena do fronty pro konverzi – nebo tlačítko Paste URL na horním panelu aplikace – ve schránce se musí nacházet odkaz na stránku se vstupem požadovaného typu.

Byl pro vás článek přínosný?