Hlavní navigace

Freescale: ARM do netbooků

6. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno o sobě dala vědět společnost, která pod názvem Netbook kdysi vyráběla miniaturní notebooky s procesory založenými na architektuře ARM. Dnes netbooky používají CPU Intel Celeron M, Intel Atom, VIA Nano… jejich společným znakem je architektura x86.

Freescale Semiconductor není příliš mediálně známá společnost, jedná se však o jednoho z nejvýznamějších výrobců polovodičových mikročipů. Bude tedy zajímavé sledovat, jestli se Freescale podaří protlačit svou představu netbooku, která zahrnuje procesor architektury ARM. Vlastně je to představa poměrně konkrétní a Freescale do ní vtěsnal tři své vlastní produkty: procesor Freescale i.MX515, integrovaný obvod pro řízení spotřeby Freescale MC13982 a audio kodek SGTL5000 taktéž vlastní produkce.

Freescale i.MX515

Jak už bylo řečeno, 65nm postupem vyráběný i.MX515 používá jádro ARM Cortex-8. Dle varianty bude taktován na 600 až 1000 MHz, skutečný výkon (zejména ve srovnání s Atomem) ale zatím není znám. Procesor obsahuje řadič pro paměti, který podporuje DDR i modernější DDR2 (tím se většina konkurentů s jádrem ARM Cortex-8 pochlubit nemůže).

Obsaženy jsou také specializované jednotky pro OpenGL 2D/3D grafiku a OpenVG pro vektorovou grafiku, kterou používá na internetu populární Adobe Flash. A Freescale spolupracuje s Adobe, aby Flash využíval specializovanou OpenVG jednotku a šetřil tak baterii netbooku. Freescale i.MX515 dokáže také hardwarově dekódovat video do rozlišení 720p (o podporovaných formátech se server X-bit labs nezmiňuje).

Referenční design

Prototyp netbooku s procesorem Freescale i.MX515 vyrobila tchajwanská firma Pegatron (dceřiná společnost Asusteku). Obsahuje výše zmíněné komponenty (procesor, obvod pro řízení spotřeby a audio kodek od Freescale), je vybaven obrazovkou o úhlopříčce 8,9 palce a na jedno nabití baterie by měl vydržet až osm hodin. Netbook používá operační systém Ubuntu Linux. Další softwarová výbava zahrnuje Adobe Flash Lite a mobilní verzi Adobe Flash Playeru.

Zařízení vytvořené podle tohoto vzoru by se měly prodávat za cenu 199 dolarů. Rozjezd výroby ve velkém plánuje Freescale na druhý kvartál letošního roku, aby netbooky byly dostupné před Vánoci.

KL24

Nakonec dodejme, že Freescale není na straně ARM sám. Spolubojovníkem proti Atomu, nebo spíše bližší konkurencí, mu bude Nvidia Tegra.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku