Hlavní navigace

Freeware benchmarky: Jak zadarmo otestovat výkon počítače

3. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Soupeření v nejrůznějších odvětvích je staré jako lidstvo samo. S příchodem výkonných počítačů vybavených grafickými akcelerátory, které zvládaly náročné 3D hry, se objevil i nový trend: vzájemné porovnávání výkonů nejrůznějších počítačových sestav. Světlo světa spatřily benchmarky, které dnes dokážou otestovat procesor, grafickou kartu, pevný disk i další komponenty.

Výsledky testů však neslouží jen pro bezúčelné porovnávání mezi přáteli, ale běžně se využívají také v recenzích a testech, aby měl čtenář co možná nejlepší představu o skutečném výkonu testovaného počítače. Na trhu je dnes celá řada produktů, většina z nich obvykle nabízí jen základní funkcionalitu a pokročilejší funkce jsou zpoplatněny. Při troše pátrání je však možné narazit na celou řadu bezplatných programů a jejich výčet vám dnes přinášíme. Všechny programy jsou funkční ve Windows XP i Vista.

Everest Home Edition 2.20 CZ

Výčet programů v dnešním článku snad nelze začít ničím jiným, než legendárním Everestem. Bohužel je však na druhou stranu třeba přiznat, že tento program má ve své bezplatné verzi nejlepší léta za sebou. Společnost Lavalys totiž ukončila jeho vývoj v roce 2005 a v současné době se již věnuje pouze jeho placeným verzím Corporate a Ultimate. Pro počítače staršího data představuje Everest Home ideální nástroj pro diagnostiku hardwaru, u těch novějších mu však velmi rychle dochází dech. Přinejmenším ho lze šikovně použít pro monitorování teploty procesoru a pevného disku nebo k otestování propustnosti operační paměti. Případní zájemci o stažení však musí navštívit některý z download serverů, na webu výrobce totiž není po bezplatné verzi ani stopy.

PC Wizard 2008 1.871 SK - oficiální stránka

PC Wizard je komplexní diagnostický a testovací nástroj. Kromě poskytnutí informaci o hardwaru jej dokáže také podrobně otestovat. Nabízí benchmark procesoru, grafické karty, paměti, disků, optických mechanik i dalších komponent, včetně testu komprese audia/videa, a zároveň umožňuje porovnání výsledků s širokou interní databází. Součástí jsou také nástroje pro monitorování stability a vytížení procesoru. Samozřejmostí je pak funkce pro vytvoření komplexního reportu v několika formátech.

Jednoduše by se dalo říct, že to co jsme všichni měli rádi na Everestu, případě na jeho předchůdci AIDA32, to dnes v plné míře a navíc s propracovanějšími výkonnostními benchmarky nabízí právě PC Wizard. Program sice není v češtině, ale přepokládám, že slovenština nebude dělat problém nikomu. Potěší jednoduchá instalace i malá velikost instalačního souboru.

Fraps 2.9.8 EN - oficální stránka

Tento program je trochu z jiné kategorie, slouží k zachytávání videosekvencí nebo screenshotů ze spuštěné hry nebo videa. V našem případě je důležitá skutečnost, že zobrazuje aktuální počet snímků za sekundu (FPS), což je údaj, který se často objevuje v nejrůznějších srovnávacích testech. Program sice není freeware, první dvě funkce jsou částečně omezeny, pro zjišťování FPS ho však lze využívat bez problémů.

CPUMark 2.1 EN

Jde o velmi jednoduchý program, který testuje rychlost operací prostřednictvím tří různých testů výpočetních testů. Program se nemusí instalovat a obsahuje v podstatě jen tlačítko pro spuštění testování nebo pro zobrazení databáze výsledků pro porovnání. Bohužel domovský web již dnes nefunguje, takže není tato databáze k dispozici. Porovnávat výsledky tak lze aspoň s ostatními uživateli na diskusních fórech. Pro stažení musíte zavítat na některý z download serverů.

Prime Benchmark 3.0 CZ - oficální stránka

Jde o velmi podobný testovací program, tentokrát však z dílny českého autora. Program se neinstaluje a obsahuje jediný test procesoru založený na výpočtu prvočísel. Na rozdíl od předchozího programu v tomto případě vše funguje a je tedy možné bodový výsledek odeslat na web a okamžitě porovnat se stovkami dalších procesorů.

SiSoftware Sandra 2009.1.15.72 EN - oficální stránka

Jde o další velmi rozšířený analytický program, který kromě podrobných informací o hardwaru disponuje celou řadou výkonnostních testů. Změřit lze vše od rychlosti procesoru nebo pevného disku, přes propustnost paměti až po efektivitu spotřeby energie. Verze 2009 má zcela přepracované uživatelské rozhraní, které působí velmi příjemným dojmem. Výše uvedený PC Wizard překonává jak šíří svého záběru, tak možnostmi nastavení. Chvíli však trvá, než se člověk výsledcích zorientuje. Sandra není dostupná v češtině, takže pro ty z vás, kteří si s angličtinou příliš nerozumí, představuje PC Wizard vhodnou alternativu. Verzi Lite je Sandra dostupná zdarma.

Bez těchto se ždáný test neobejde

Při podrobnějším testování nebo v případě, že chcete své výsledky porovnat také s produkty v nejrůznějších magazínech nebo s mnohem širší základnou uživatelů, se neobejdete bez benchmarků, které se v této oblasti staly jakýmsi standardem. Ty jsou na jednu stranu placené, ale obvykle výrobci nabízejí také částečně omezenou bezplatnou variantu. O těchto benchmarcích tedy alespoň stručně:

PCMark05 EN - Jde o osvědčený testovací program, který dnes nechybí prakticky v žádném testu počítačů nebo notebooků. V nedávném rozsáhlém testu výkonných notebooků ho použili také kolegové ze serveru ExtraNotebook.cz. Výsledkem několika subtestů je bodové hodnocení, které odráží výkon počítače ve všech nejčastěji prováděných úkonech. Částečně limitováná edice Basic umožňuje testování provádět, ale výsledek se vám zobrazí pouze online a formou komplexního bodového hodnocení. To však pro další porovnávání zcela dostačuje.

3DMark06 EN - Představuje zřejmě nejznámější benchmark pro zjištění výkonnosti grafické karty, případně grafického jádra. Podobně jako PCMark, pochází z dílny Futuremark a ve verzi Basic nabízí prakticky stejné možnosti testování.

Oba tyto programy jsou dostupné také v nejnovější verzi Vantage, které již nepodporují DirextX 9 a pro své spuštění tedy vyžadují Windows Vista. Oproti starším verzím se změnila také distribuční politika, zdarma si můžete stáhnout verzi Basic, která umožňuje pouze jedno spuštění a testování ve výchozím nastavení. Ke stažení jsou oba benchmarky k dispozici na oficiálních stránkách.

CS24

Nelze samozřejmě opomenout také Index uživatelských zkušeností, který je od Windows Vista dílčí součástí systému a jednotlivým komponentám přiděluje výkonnostní skóre. Původní plán Microsoftu byl, že každý existující software bude mít přidělené minimální skóre, které je potřebné pro jeho běh, a uživatel se podle toho bude orientovat při nákupu. Hodnocení, do jaké míry se to daří, přenechejme raději tvůrcům. Sám za sebe mohu říct, že jsem se s tím v praxi zatím příliš nesetkal a ani to k práci nebo zábavě nepotřebuji.