Hlavní navigace

Freeware od A do Z

27. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Freewarové programy umožňují vybavit si svůj počítač zcela zdarma. Operační systém Windows je velice často již součástí ceny nového počítače a při instalaci freewarových programů tedy nemusíte nic dalšího kupovat. A pokud se rozhodnete pro komerční řešení, můžete jeho nákup díky freewarovým nástrojům na chvíli odložit. V článku najdete nejznámější freewarové, open source a další programy dostupné zdarma.

Pojem freeware jako takový je velmi obecný termín. Označují se tak programy dostupné zdarma. Ovšem stejně tak, jako může být open source software placený, může konkrétní licence freewarového programu vyžadovat zaplacení poplatku za jeho využívání v práci nebo ve škole. Vždy je tedy nutné sledovat konkrétní licenční ujednání k programu.

Rozdíl mezi freeware a open source programy je velmi zjednodušeně takový, že open source programy mají otevřený zdrojový kód. Kdokoli si jej tedy může vzít a při dostatečných znalostech upravit a program si tak změnit podle svého.

A až F: Audacity, Cobian Backup nebo Firefox

Audacity

Pro úpravu zvuku můžete použít program Audacity. Tento open source software možná nevyniká vizuální stránkou uživatelského prostředí, na druhou stranu zvládá všechny základní funkce pro editaci hudby na počítači. Program je v češtině.

Web: audacity.sourceforge.net

Článek: Jak vyčistit nahrávku od šumu a praskání v Audacity

Další programy začínající áčkem: textový editor Abiword, prohlížeč a editor webu Amaya, likvidátor spywaru Ad-Aware 2008 Free, grafický editor Artweaver a antiviry avast! 4 Home a AVG Free.

BS.Player

Kdysi (a možná stále) populární přehrávač určený především pro sledování videa, BS.Player, vynikal především snadným používáním, dobrou podporou titulků, nebo funkcí pro zachytávání obrazu videa do souboru. Tvůrci se před nějakou dobou rozhodli vložit do zdarma dostupné verze BS.Playeru reklamu. Chcete-li jej bez ní, musíte si pořídit buď placenou variantu, nebo prohledat softwarové archivy a najít ještě poslední verzi bez reklamy.

Web: www.bsplayer.org

Cobian Backup

Ztráta dat je nepříjemná záležitost, avšak můžete jí předcházet s použitím zálohovacího programu. Cobian Backup patří k těm nejlepším, které jsou zdarma, a svými funkcemi leckdy předčí i placené zálohovací programy. Jedna ze starších verzí byla open source, nyní je program opět freeware s uzavřeným kódem. Stále je samozřejmě zdarma. Podporuje různé druhy komprese, zálohuje z i na FTP, poradí si s SSL. I Cobian Backup je v češtině.

Web: www.educ.umu.se/~cobian

Další zajímavý freeware začínající céčkem: čisticí program CCleaner, vypalovací CDBurnerXP, vektorový editor Creative Docs. NET. U posledních dvou vede odkaz na články na tomto webu. Všechny tři programy jsou česky.

DVD Shrink

Jedním z nejlepších pomocníků pro kopírování filmových DVD je freewarový nástroj DVD Shrink. Dovede zmenšit filmovou stopu na požadovanou velikost, film umí zbavit zbytečných titulků nebo některých audio stop. Při používání programu se nicméně můžete dostat do rozporu s autorskými právy.

Web: www.dvdshrink.org

Dalším zajímavým programem na D je například DriverMax, o kterém se více dozvíte v článku DriverMax: pohodlná záloha a aktualizace ovladačů.

Eudora

Jedna z nejznámějších alternativ k poštovnímu programu Outlook, Eudora, byl vyvíjen původně jako komerční program, nicméně po příchodu Thunderbirdu, který prakticky znemožnil širší uplatnění placených konkurentů Outlooku, se tvůrci Eudory rozhodli program uvolnit jako open source. Eudora 8 je v tuto chvíli ve stádiu beta.

Web: www.eudora.com

Firefox

Pod písmenem F je bezesporu nejznámějším zdarma dostupným programem webový prohlížeč Firefox. Program vznikl na základech prohlížeče ze sady internetových nástrojů Mozilla Suite, která je dnes již mrtva. Získal si přízeň milionů uživatelů a probudil z letargie vývojáře nejrozšířenějšího webového prohlížeče, Internet Exploreru. Firefox charakterizuje modulární systém, kdy si prakticky každý uživatel může z Firefoxu postavit prohlížeč podle své představy.

Web: firefox.czilla.cz

Článek: Firefox 3: střízlivý pohled s odstupem

Další programy začínající písmenem F: správce souborů freeCommander, sociální webový prohlížeč Flock, prohlížeč obrázků FastStone Image Viewer.

G až L: GIMP, IrfanView, JetAudio a další

GIMP

Grafický editor GIMP je open source alternativou k Adobe Photoshopu. Nabízí většinu funkcí, které má jeho komerční alternativa. Charakterizuje jej specifické ovládání, které má zastánce i odpůrce. Faktem je, že uživatel zvyklí s GIMPem pracovat dovede provádět podobné kousky jako profesionálové používající placené grafické editory. Na základě GIMPu vznikl i GIMPshop, který se snaží přizpůsobit ovládání k Photoshopu, nicméně původní GIMP je stále úspěšnější. Editor GIMP je v češtině.

Web: www.gimp.org/windows

HTTrack Website Copier

Potřebujete zkopírovat nějaké webové stránky do počítače? Dnes již tato činnost není tak obvyklá jako v době, kdy ještě internetové připojení nebylo tolik rozšířeno. Pokud se však na něco podobného chystáte, určitě využijete program HTTrack. Je samozřejmě zdarma a v češtině. Stačí zadat adresu stránky, nastavit hloubku prohledávání a případně omezit stahované soubory.

Web: www.httrack.com

IrfanView

Pod písmenem I se ukrývá jeden z nejznámějších a nejrychlejších zdarma dostupných prohlížečů obrázků. K základní verzi si můžete doinstalovat jazykové balíčky (včetně češtiny) a rozšiřující moduly. S nimi pak bude prohlížeč schopen zvládat i přehrávání videa. Stále se však bude spouštět prakticky ihned a bez čekání. Jako prohlížeč je IrfanView vynikající, pro správu obrázků však příliš vhodný není, ani pro tuto činnost není určen.

Web: www.irfanview.com

Pod písmenem I najdete i další zajímavé programy: knihovnu a přehrávač iTunes, komunikační program ICQ, vypalovací programy InfraRecorder a ImgBurn.

JetAudio

Tento přehrávač je určen především pro pohodlný poslechu hudby na počítači. Jak si můžete přečíst v níže odkazovaném článku, jeho ovládání je maximálně pohodlné, na jedno kliknutí máte k dispozici ekvalizér i knihovnu. Ta byla ve starších verzích slabší stránkou přehrávač, nicméně aktuální verze jetAudio je na tom mnohem lépe. Program s volitelnou češtinou zvládá samozřejmě i přehrávání videa.

Web: www.jetaudio.com

Článek: jetAudio 7: kvalitní přehrávač pro Windows

Kompozer

Pokud si pamatujete na open source editor webových stránek NVU, pak si jistě uvědomíte, že jste o tomto jednoduchém programu delší dobu neslyšeli. Jeho vývoj ustrnul, nicméně objevilo se několik oprav, které vyústili v neoficiální pokračování s názvem KompoZer. Od tohoto editoru nečekejte žádné pokročilé funkce. Začátečníkům může nicméně nabídnout první seznámení s tvorbou webů.

Web: www.kompozer.net

LimeWire Basic

Přestože se zdá, že klasické P2P stahovací programy již mají svou největší slávu za sebou, stále se objevují nové verze některých z nich. Patří k nim i LimeWire, který kromě výměnného stahování souborů nabízí i vestavnou podporu technologie BitTorrent.

Web: www.limewire.com

M až R: Maxthon, OpenOffice.org, nebo QuickZip

Maxthon

Původní název tohoto programu, IETabs, signalizuje, že se jedná o nadstavbu nad webovým prohlížečem Internet Explorer. S jeho použitím mohli uživatelé IE používat záložkové rozhraní ještě před tím, že se začal masově prosazovat Firefox. Z IETab je dnes Maxthon a rozhodně nejde jen o doplnění lišty pro snadné přepínání mezi stránkami v jediném okně. Maxthon nabízí myší gesta, zrychlené načítání často navštěvovaných webů, vyplňování formulářů, RSS čtečku, blokování reklam a další doplňky.

Web: www.maxthon.com

nLite

Pokud máte zakoupeno starší vydání operačního systému Windows XP a chtěli byste si původní instalační CD doplnit o nejnovější servisní balíčky a systém tak instalovat již včetně nich, pak potřebujete právě program nLite. Popsaný úkol lze samozřejmě provést i bez něj, nicméně s nLite to bude mnohem příjemnější. Do instalačního CD dovede zařadit i nové ovladače nebo některé programy.

Web: www.nliteos.com

OpenOffice.org

Zdarma dostupný kancelářský balík OpenOffice.org jistě většina z našich čtenářů zná, nebo o něm přinejmenším slyšela. V této sadě programů najdete textový editor, tabulkový program, nástroj pro tvorbu prezentací, správce databází, editor vzorečků a vektorový editor. Pro méně zkušené uživatele může být překážkou nutnost samostatné instalace slovníků pro kontrolu pravopisu.

Web: www.openoffice.cz

PortableApps.com

Pod označením PotableApps.com se ukrývá nejenom webová stránka, ale především sada programů, které si můžete umístit například na USB flashdisk, a pracovat s nimi bez instalace na jakémkoli počítači s Windows. Kancelářské programy, antivir, několik her, internetové nástroje a další užitečný software jsou vzájemně propojeny speciálním spouštěcím panelem.

Web: portableapps.com

U písmene P najdete také grafické editory PhotoFiltre a Paint.NET nebo český programátorský editor PSPad.

QuickZip

Pokud vám nevyhovuje standardní práce se soubory ZIP pomocí Průzkumníka Windows, pak vyzkoušejte archivační program QuickZip. Nenabízí mnoho funkcí, je však srozumitelný a snadno se ovládá.

Web: www.quickzip.org

Dalším zajímavým programem začínajícím písmenem Q je přehrávač QuickTime Player.

Real Player

Pro přehrávání některých streamovaných médií na internetu budete potřebovat přehrávač RealPlayer. Poradí si samozřejmě i s vaší hudební sbírkou, skvěle zvládá i přehrávání poškozených videosouborů. Podporuje synchronizaci s přenosnými přehrávači. K dispozici je placená i zdarma dostupná verze.

Web: www.realplayer.com

S až Z: Skype, Thunderbird, Windows Live, Zoom Player

Skype

Přestože před rozšířením Skype zde existovaly jiné programy umožňující přenos hlasu po internetu, a přestože se i po uvedení Skype stále objevují nové programy tohoto druhu (třeba Google Talk), Skype neztrácí na popularitě. Kromě bezplatného volání a přenosu videa z počítače do počítače, nabízí i zvýhodněné volání na běžné telefony po celém světě. K programu existuje i speciální hardware umožňující volat i bez spuštěného počítače.

Web: www.skype.com

Z dalších programů, jejichž název začíná písmenem S, vyzkoušejte lovce spywaru Spybot Search & Destroy nebo český Spyware Terminator, informace o počítači v programu SIW, starší verzi správce souborů Servant Salamander a FTP klienta SmartFTP.

Thunderbird

U písmene T nelze jinak, než zmínit souputníka webového prohlížeče Firefox, poštovní program Thunderbird. Pro domácí použití nabízí vše potřebné. Nemá sice kalendář jako třeba komerční Outlook, ale co do práce s elektronickou poštou se mu vyrovná. Obsahuje ochranu před nevyžádanou poštou, nabízí barevné označování a štítkování zpráv. Program je k dispozici i v češtině. V Thunderbirdu nechybí RSS čtečka.

Web: thunderbird.czilla.cz

Další programy na T: šifrovací nástroj TrueCrypt, o kterém jsme psali minulý týden, nebo kreslící program pro děti TuxPaint.

Ultimate Boot CD

Tato sada nástrojů sice nepředstavuje typický software pro operační systém Windows, ale snad mi prominete její zařazení do tohoto výběru. Jedná se totiž o speciální bootovací CD se sadou nástrojů, které vám pomohou s rozdělením disku, zálohováním dat z poškozeného operačního systému, nebo testováním stability hardwaru.

Web: www.ultimatebootcd.com

Virtual Dub

Potřebujete rychle upravit video? Namísto placených nástrojů vyzkoušejte nejprve zdarma dostupný VirtualDub. Daní za nulovou pořizovací cenu sice bude poněkud spartánské prostředí, nicméně po chvíli práce s programem si na něj zvyknete.

Web: www.virtualdub.org

Z dalších programů začínajících písmene V vyzkoušejte například vLite (viz článek Integrace Windows Vista SP1 do instalačního DVD) nebo grafický editor Vicman's Photo Editor.

Windows Live Suite

Sada aplikací rozšiřujících funkce Windows Vista a přidávajících novinky do Windows XP obsahuje poštovního klienta, prohlížeč a správce fotografií, komunikační program nebo speciální editor pro přípravu článků na blog. Programy jsou plně v češtině.

Web: get.live.com

Články:

Písmenem W začíná také dobře známý přehrávač Winamp.

XnView

Prohlížeč a správce fotografií XnView obsahuje také jednoduchý editor pro úpravu obrázků. Program s volitelným českým rozhraním je zdarma k dispozici pro domácí použití. Zajímavá je podpora čtyř stovek různých formátů souborů.

Web: www.xnview.com

Pro majitele webů bude zajímavým programem i Xenu's Link Sleuth, který dovede vyhledávat nefunkční odkazy na webu nebo na stránce připravené v počítači.

Yahoo Widget Engine

Dříve jako Konfabulator, nyní jako Yahoo Widget Engine nabízí tento program rozšíření pracovní plochy o různé doplňky. Pokud vám ve Windows XP chybí podobné vymoženosti z Visty, pak si je můžete s tímto nástrojem dopřát v alternativní podobě.

Web: widgets.yahoo.com/download

Zoom Player

Na konci abecedy, nikoli však popularity, stojí výborný přehrávač videa Zoom Player. Vyniká zejména funkcemi pro práci s obrazem. Povedené uživatelské prostředí tohoto přehrávače vás neruší při sledování filmů a nabízí zároveň všechny potřebné funkce. Program je k dispozici zdarma i v placené variantě a s volitelnou lokalizací.

Web: www.inmatrix.com

CS24

Těšíme se na vaše tipy

Zdarma dostupných programů je samozřejmě mnohem více, než je ve článku uvedeno. Každý z vás má jistě své oblíbence. Napište nám, jak moc se článek trefil do vašeho výběru, a také, které své oblíbené programy zde postrádáte. Dejte tipy ostatním čtenářům.