Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Fujitsu chystá 150jádrové ARM procesory „Monaka“. S čiplety a 3D cache, 2× efektivnější než x86. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 23. 10. 2023 13:51

    Brutus

    Už A64FX používá vlastní ARM jádra. Docela zajímavě zapojená.

    Jsou zde 4 klastry po 13 jádrech, z nichž výsledná 2 nebo 4 (dle varianty) jsou čistě pro OS a 48 pro aplikace. Každý tento klast má jednu HBM paměť o celkové kapacitě 32 GB na celý CPU, procesory mezi sebou jsou propojeny větším počtem vysokorychlostních TOFU sběrnic. Žádnou jinou RAM nepoužívají (to s ohledem na počet CPU v systému není problém). A systém cache má jen dvě úrovně, celé je to optimalizované na propustnost, latence a efektivitu. Dá se to koupit i v jedno a dvoupaticových modulech, ale je to i na exotický HW hodně drahé. U nás je nejdostupnější jako HPE Apollo 80 System.

    Jinak zajímavý procesor má 4 ALU a dvě 256 bit SWE jednotky na jádro. Instrukčně odpovídá: ARMv8.2-A s SVE a SBBA level 3. Taky umí čtyřoperandové FMA a docela na tom staví. Existuje ve variantách 1,8 - 2,0 - 2,2 GHz, takže na domácí PC nic moc. V maximu si řekne o 150 W. Tehdy byl Fukagu jak králem výkonu, tak i efektivity. Až novější stroje s AMD jej v obojím překonaly.