Hlavní navigace

Fujitsu-Siemens bez Siemensu

5. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společný podnik Fujitsu Siemens Computers (FSC), jeden z nejvýznamnějších hráčů na trhu PC sestav, notebooků i serverů, po devíti letech existence končí. Siemens, německý gigant, pod jehož značkou se vyrábí drobná elektronika, domácí spotřebiče, ale i kolejová vozidla, prodává svůj podíl ve společném podniku japonskému partnerovi. Ten za akcie zaplatí přibližně 450 milionů euro (v přepočtu necelých 10,9 miliardy korun). Transakce bude dokončena 1. dubna/apríla 2009.

Alespoň podle toho, co tvrdí Fujitsu, se firmě daří dobře: v roce 2007 vykázala hrubý (nezdaněný) zisk 105 milionů euro a letos má na dohled cifru dvojnásobnou. Fujitsu-Siemens, od dubna příštího roku už bez Siemensu, ale stále musí čelit sílící konkurenci - jak ze strany amerických velikánů HP a Dellu, tak od výrobců z Tchajwanu a Číny.

V rámci jednání souvisejících se změnami ve struktuře vlastníků došlo také k některým změnám ve vedení Fujitsu Siemens Computers. Na pozici CEO a prezidenta Fujitsu Siemens Computers byl jmenován Kai Flore. Bernd Bischoff rezignoval z osobních důvodů na pozici CEO a prezidenta společnosti ke stejnému datu.

Siemens se zatím ústy svého hlavního finančního manažera nechalo slyšet, že se chce soustředit na segmenty energetiky a medicíny. Je asi zřejmé, že na parních turbínách a lékařských přístrojích lze urvat větší marži, než na skládání počítačů. Nic momentálně nenasvědčuje tomu, že by se Siemens do tohoto segmentu chtěl někdy vrátit.

CS24

Zdroj: Fudzilla, Yahoo News

Aktualizováno l. listopadu 11:45: právě jsme obdrželi oficiální tiskovou zprávu k této události.