Hlavní navigace

Full HD obraz ještě ostřejší, Darbee oddálí nástupce Blu-ray

13. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obraz ve vysokém rozlišením se usadil v počítačích, televizích, letos dostihne i mobilní přístroje. Japonci už sice testují formáty s osminásobným rozlišením oproti 1080p, ale americká firmička Darbee si myslí, že přechod nebude nutný. Alespoň ne tak rychle. Má totiž technologii, která přidá dnešnímu obrazu zítřejší ostrost i barvy.

Každý snímek obrazu si vytvoří dvě další kopie, na ty jsou aplikovány nějaké filtry a všechny vrstvy se spojí. Tím vzniknou jakési stíny, které oblbnou mozek, že je obraz kvalitnější. Bohužel lepší než takto povrchní popis jsem nikde neobjevil a Darbee si bude pozadí své technologie hlídat. Dost ale připomíná řešení konkureční Toshiby, která obraz interpoluje z nižšího na vyšší rozlišení tím, že spojí detaily z předchozího a následujícího snímku. Stejně by to šlo uplatnit i pro budoucí generace.

DarbeeLevá půlka prošla algoritmem Darbee, pravá ne, zdroj: Darbee

V galerii Darbee najdete několik obrázků před a po úpravě. Myslím si, že ne všem tyto filtry prospěly, nebo spíš někde ještě více uškodily. Přílišná ostrost dráždí ještě více. Podle redaktora NYT, který viděl Darbee v akci na CESu je to však v pohybu mnohem kvalitnější než standardní ostřící funkce v TV. Ta přidává ještě šum, kdežto technologie Darbee nikoliv. Navíc by měla ostřit pouze objekty v popředí a ne celý obraz.

MMF24

Firma prý bude prodávat krabičku pro zapojení mezi Blu-ray přehrávač a TV za 1500 USD. Na stránkách ale píše také o softwarovém filtru pro CPU a GPU (CUDA). A možná se objeví také speciální kabel (HDMI) s čipem Darbee. Jeho cena by mohla začínat na 150 USD.

Zdroj: New York Times