Hlavní navigace

Funkční Fermi na CES 2010?

4. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již před měsícem na konferenci GTC v San Jose představila Nvidia světu Fermi, své GPU nové generace. Pokud ovšem za představení berete pózování s falešnou kartou a tvrzení bez jakéhokoliv důkazu, že funkční prototyp je v zákulisí. O datu vydání nových GeForce se objevují protichůdné zprávy – podle některých zdrojů stihne Nvidia dodat pár kusů na trh ještě letos, podle jiných to s Fermi vypadá ještě hůř, než se původně zdálo.

Původem z HardOCP a DriverHeaven pocházejí zprávy s odvoláním na zdroje mezi partnery Nvidie, že kalifornský dodavatel GPU „dělá vše proto“, aby na veletrhu Consumer Electronics Show (koná se 7.-10. ledna/januára v Las Vegas) mohla předvést funkční karty s čipem Fermi.

Pomineme-li, že mít funkční předváděcí vzorky v lednu znamená moci dodat karty na trh nejdříve o měsíc později, samotná formulace naznačuje, že Nvidia žádné funkční karty doposud nemá. HardOCP odhaduje, že Nvidia nebude schopná dodat Fermi na trh v dostatečných počtech ani v březnu/marci. Na pesimistické scénáře nicméně dojít nemusí.

Poslem dobrých zpráv je tentokrát Charlie Demerjian (což o situaci Nvidie zpravidla nevěští nic dobrého – ale čtete dál). Podle něj Nvidia v těchto dnech odeslala do TSMC podklady pro výrobu Fermi revize A2, která by měla být revizí finální, tou, která půjde do prodeje. Než budou hotové karty s těmito čipy tak zbývá asi šest až osm týdnů. Je zde ovšem šance, že Nvidia bude mít karty s čipy revize A2 už koncem listopadu/novembra. Ta šance se jmenuje „risk wafers“.

Počátkem srpna/augusta, kdy měla Nvidia hotový návrh Fermi revize A1, objednala si několik waferů s těmito čipy, aby na hotovém hardware mohla vychytat chyby a vytvořit revizi A2. Zároveň zadala do výroby várku waferů (údajně celých devět tisíc), které se v polovině výrobního procesu odložily na sklad. Pokud revize A2 nebude vyžadovat rozsáhlejší změny, kvůli kterým by čipy z těchto waferů byly nepoužitelné (což se může stát, proto se jim také říká „risk wafers“), pak už se na wafery pouze nanesou metalické vrstvy a čipy jsou hotové dříve.

MMF24

Pokud tedy loteriové wafery vyjdou, první šťastní majitelé mohou Fermi držet v ruce ještě v prosinci/decembri. Pokud ne a pokud je jich opravdu devět tisíc, bude to pro Nvidii znamenat ztrátu přibližně 50 milionů dolarů, opožděné vydání nové generace akcelerátorů a s nemalou pravděpodobností i problémy s výtěžností výroby a dostupností, s jakými se momentálě potýkají konkurenční Radeony HD 5800.

Zdroj: X-bit labs, HardOCP, SemiAccurate

Autor článku