Hlavní navigace

Futuremark Powermark: konečně pořádný test výdrže?

23. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Problematika měření výdrže

Jak měříme nyní

Na ExtraNotebooku momentálně měříme výdrž pomocí jednoduchého skriptu, který periodicky zapisuje do textového souboru čas. Děláme to ve dvou režimech: přehrávání videa (testovací 720p video v MKV přehrávané dokola v programu Media Player Classic) a prohlížení webu (pět periodicky se obnovujících tabů v prohlížeči Google Chrome). Před každým testem nabijeme baterii na 100 %, zrušíme automatický přechod do režimu spánku a ztmavování či vypínání displeje při běhu na akumulátor, spustíme video či prohlížeč, odpojíme adaptér a spustíme logovací skript. Ten pak zapisuje každých 15 vteřin aktuální čas do textového souboru, dokud se počítač automaticky nevypne. Po skončení testu (vybití baterie) se notebook automaticky vypne. Pak připojíme adaptér, opět počítač spustíme, vypneme skript a podíváme se do textového souboru na první a poslední čas a z toho určíme výdrž baterie v testovaném režimu.

To je všechno hezké, nicméně ne úplně ideální. Problém je totiž v tom, že každý server o noteboocích používá úplně jinou metodiku a měří výdrž v jiných režimech a často není ani možné dohledat, jak přesně měření probíhá. Čtenář, který shání informace o vyhlédnutém notebooku tak nemá možnost objektivně porovnat dobu výdrže různých modelů - pokud se rozhodujete mezi několika notebooky a ne všechny mají naměřenou výdrž stejnou metodikou, jste odkázáni v podstatě na odhady výdrže v jednotlivých režimech.

A toto by se nyní mohlo změnit. Známá finská firma Futuremark, stojící za všeobecně uznávanými a široce využívanými testy 3DMark (01, 06, Vantage, 11) a PCMark (05, Vantage, 7) nyní představila svůj nejnovější produkt, nazvaný prostě PowerMark. Ten nabízí několik způsobů, jak standardizovaně měřit výdrž mobilních zařízení s operačním systémem Windows (výdrž u Maců bohužel aspoň zatím nenaměříme) a díky dobrému jménu Futuremarku by mohl konečně představovat cestu pro vytvoření standardizovaných, porovnávatelných testů, které nebudou závislé na metodice konkrétního serveru.

Není první

Doteď sice existuje několik benchmarků, které umí testovat výdrž akumulátoru - Futuremark s tímto typem softwaru rozhodně nepřichází jako první. Už velmi dlouho existuje například Battery Eater; ten ale už zřejmě není ve vývoji a na novějších systémech (Windows Vista a 7) je nespolehlivý (vypisuje chyby a generuje občas nesmyslné výsledky), proto jej pro testování nemůžeme využít. Další je tentokrát komerční BAPco Mobile Mark 2007, se kterým nemáme žádné zkušenosti, a nejspíš nejsme jediní - nevíme totiž snad o žádném českém ani zahraničním webu, který by jej používal.

Futuremark, respektive jeho software, má ovšem velmi silnou pozici mezi laickou i odbornou komunitou a PowerMark by se díky tomu teoreticky mohl stát standardizovaným nástrojem pro měření výdrže mobilních zařízení. Zda se tak opravdu stane či nikoliv si zatím netroufáme odhadnout, to ukáže až čas. Za ExtraNotebook zatím můžeme říct, že nás program zaujal a pokusíme se jej zahrnout do naší testovací metodiky; zatím sice není nic jisté, ale s Futuremarkem máme dobré zkušenosti, takže se snad brzy dočkáme (dočkáte). Jak na objevení PowerMarku zareagují ostatní servery popravdě netušíme, ale výše popsané důvody napovídají, že asi nebudeme jediní, kdo o tento benchmark bude mít zájem.

Co PowerMark umí?

Licence a požadavky

Zatím jsme sice neměli možnost vyzkoušet si program osobně; tech sheet (v PDF) dostupný na oficiálním webu Futuremarku ovšem obsahuje dost informací na to, abychom si mohli udělat aspoň předběžný obrázek o tom, co software umí. Nejdříve ale k dostupnosti: narozdíl od 3DMarků a PCMarků není (alespoň nyní) dostupná žádná licence pro domácí uživatele. Můžete si pořídit pouze profesionální edici (PowerMark Professional Edition), která vám umožní deset aktivací programu za dohromady 200 amerických dolarů, a firemní edici (PowerMark Enterprise Edition), která má neomezený počet aktivací, ale také jí chybí pevná cena - obchod Futuremarku uvádí pouze to, že cena je na dotaz. Při aktivaci je podobně jako u PCMarku 7 potřeba funkční připojení k internetu, k testování již potřeba není.

Hardwarové požadavky jsou mírné - ostatně není se čemu divit, tady narozdíl od 3DMarků nejde o nějakou vysokou zátěž. Potřebujete tedy počítač se systémem Windows 7, grafiku kompatibilní s DirectX 9 (což už dnes mají snad i mikrovlnné trouby), 2 GB volného místa na disku, rozlišení displeje minimálně 1024 × 600 (takže benchmark poběží bez problémů i na netboocích) a samozřejmě nějaký ten akumulátor, aby bylo co měřit.

Metodika testování

Powermark nabízí tři přednastavené testovací módy. Ty by měly nabídnout dostatek možností pro vyzkoušení výdrže ve většině obvyklých režimů použití, jako je prohlížení webu, přehrávání videa či hraní her. Nabídka testů je následující:

  • Balanced mode - zátěž rovnoměrně rozdělená mezi prohlížení webu, práci v Office, přehrávání videa a hraní her
  • Productivity mode - typická pracovní zátěž, rozdělená mezi prohlížení webu a Office
  • Entertainment mode - testování výdrže při využití zařízení k zábavě, tedy přehrávání videa a hraní her

Tyto tři testy jsou standardizované a neměnné. Aby byly výsledky co nejlépe porovnatelné, je ale potřeba zajistit co nejpodobnější podmínky. To znamená především stejný jas displeje při testování různých notebooků, s čímž pomůže tlačítko Brightness Calibration (kalibrace jasu); pro co nejlepší výsledky by ovšem jas měl být zkalibrovaný pomocí optické sondy. Futuremark doporučuje 110 Cd/m2, což je hodnota, při které obvykle testujeme i my. Kromě toho by měl tester dát pozor i na nastavení bezdrátových sítí jako Wi-Fi či Bluetooth (v manuálu je doporučeno je vypnout) a také na to, aby test nic nerušilo, tedy nechat proběhnout všechny naplánované úlohy, třeba pomocí příkazu Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks v příkazové řádce.

Pro ty, kteří případně budou chtít otestovat nějaký vlastní způsob použití, je v programu záložka Custom ("vlastní nastavení"). V ní je možné nastavit několik věcí: jak moc se má baterie při testu vybít (Run benchmark until x % of battery charge remains) a rozdělení zátěže mezi čtyři módy, které se vyskytují i v běžných testech. U každého z nich (prohlížení webu, práce v Office, přehrávání videa a hraní her) můžete nastavit čas, po který bude tento test běžet. Pokud tedy chcete otestovat zátěž při práci, kdy odhadnete že 75 % času strávíte v Office a 25 % prohlížením webu, nastavíte si třeba 15 minut v režimu Word processing a 5 minut v režimu Browsing. Po klepnutí na tlačítko Start Benchmark se začnou periodicky opakovat činnosti podle nastavených časů až do doby, kdy úroveň nabití baterie klesne na nastavenou úroveň - je to opravdu jednoduché.

Podrobný pohled na testy

A jak podle specifikací Futuremarku vypadají použité testy?

Web browsing workload - prohlížení webu

Typická zátěž při prohlížení internetu vypadá podle Futuremarku následovně: PowerMark otevře Internet Explorer, spustí lokální server a "tahá" z něj data. Používá k tomu údajně modifikovanou verzi online benchmarku Peacekeeper, test je z velké části vytvořen v JavaScriptu a provádí úkoly jako šifrování, práci s XML, filtrování dat, řazení řetězců (string sorting) a scrollování předgenerovanými stránkami. Výsledek bude pravděpodobně vypadat podobně jako testy prohlížeče v PCMarku 7.

Word processing workload - práce v textovém editoru

Test práce s textem probíhá ve vlastním "editoru", do kterého by se měl vypisovat text založený na hesle z anglické Wikipedie o bateriích, a to přibližně takovým tempem, jakým je člověk schopný psát, tedy žádné superrychlé generování textu. Podobný způsob jsme kdysi vyzkoušeli ve srovnávacím testu patnáctipalcových notebooků; tam to ovšem byla neustále se opakující věta zapisovaná v OpenOffice.org Writeru pomocí skriptu v AutoHotkey.

Video workload - přehrávání videa

Tento test působí docela podobně jako ten, který používáme nyní (viz začátek první kapitoly článku). V nějakém vlastním přehrávači se spustí video s podobnými parametry, jako mají dnes celkem obvyklé ripy - rozlišení 720p, kodek H.264, 25 snímků za vteřinu a bitrate přibližně 5000 kb/s. Video jede v nekonečné smyčce a trvá 8 minut a 43 sekund.

Gaming workload - herní zátěž

O herním testu toho příliš známo není. Poběží pod DirectX 9 se Shader Modelem 2.0, takže zřejmě nepůjde o nic náročného (což je pochopitelné - jde o test výdrže, který by měl běžet i na velmi slabých počítačích aniž by je přetěžoval), mělo by jít o jednu scénu a ta by měla obsahovat kaskádované stíny (cascaded shadow maps) a bodová světla (high-resolution shadow mapped point lights). Pravděpodobně to bude test známý z 3DMarků, popis by seděl například na test Firefly Forest, který se poprvé objevil už v 3DMarku 06.

Výsledky

Po skončení testu se objeví okno s jednoduchým výsledkem - obřím písmem se vypíše, jak dlouho testované zařízení vydrží ve zvoleném režimu. Velký výsledek je odhadovaný a čím déle test necháte běžet, tím přesnější bude - pokud tester nastaví běh benchmarku jen třeba do 75% nabití akumulátoru, výsledky budou výrazně více zkreslené než pokud nechá program běžet až do 5 % kapacity. V rámečku pod výsledkem se pak zobrazí skutečná doba běhu testu (bez odhadů), informace o nastavení proběhlého testu a o akumulátoru a doby běhu jednotlivých testů (režimů). Pokud se vyskytne nějaký problém, může se recenzent podívat na detailní log se všemi informacemi o testech - kdy se který spustil, jak dlouho přesně trval, jaká byla v té chvíli úroveň nabití a tak dále.

Závěrem

Jak již bylo zmíněno, PowerMark jsme zatím neměli možnost vyzkoušet. Budeme se jej ale snažit zařadit do naší metodiky, protože je to jeden z mála způsobů, jak realisticky a především objektivně a srovnatelně měřit výdrž mobilních zařízení. Různý proprietární řešení pomocí skriptů prostě nebudí až tak úplně důvěru a myslíme si, že přechod na PowerMark bude pro všechny (nás - redakci i vás - čtenáře) pozitivní, i když ze začátku budeme narážet na problém v podobě nemožnosti srovnání s dříve recenzovanými notebooky.

KL24

Doufáme také, že Futuremark časem uvolní i nějakou verzi pro domácí uživatele. 200 dolarů za verzi Professional je vážně hodně a deset aktivací je pro většinu lidí zbytečně moc. Nějaká klidně i osekaná verze, třeba i bez možnosti prohlížení detailního logu, by nepochybně ocenila spousta uživatelů.

Na druhou stranu je ale také třeba si uvědomit, že sebelepší benchmark neotestuje výdrž dokonale. Stále se jedná o předdefinované testy, které se od vašich individuálních preferencí mohou lišit, a navíc PowerMark netestuje třeba bezdrátovou komunikaci, která dokáže být pěkný žrout energie. Nic ale není dokonalé a kouzlo jednotného softwaru spočívá především v porovnatelnosti výsledků, nikoliv v dokonalosti měření.

Byl pro vás článek přínosný?