Hlavní navigace

G41: nejnovější IGP Intelu levně

9. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Často roli low-endu zastávají produkty minulých generací. Nejinak tomu bývalo i u čipsetů Intelu, vzpomeňme například dlouhověký Intel 865G nebo rodinu 945. V posledních generacích se ale low-end odvozuje od soudobých vyšších modelů: zmiňme například northbridge P31 a G31. Právě na druhý zmíněný naváže nový čipset s integrovanou grafikou, G41. Podle Fudzilly bude tento severní můstek vydán ve čtvrtém kvartálu tohoto roku.

Bohužel není zcela zřejmé, čím se bude lišit od dražšího G43, který je pro změnu očesanou variantou G45. G45, G43 i G41 mají integrované grafické jádro Intel Graphics Media Accelerator X4500, u G45 se toto pyšní ještě přídomkem HD kvůli možnostem hardwarové akcelerace videa, které nižší modely nenabízí. Takže stejně jako G43, i G41 bude mít GMA X4500 bez HD a jednokanálový řadič pamětí. Lišit se bude absencí HDMI výstupu, nabídne pouze DVI a DisplayPort. O dalších rozdílech se Fudzilla nezmiňuje, ale lze předpokládat nižší takt IGP a nižší podporované frekvence pamětí, případně i procesorové sběrnice (FSB).

Specifikem G41 by pak mělo být párování s jižním můstkem ICH7, který přes svůj věk stále poskytuje vyhovující počet SATA a USB portů a k dobru je mu také vlastní IDE řadič, který musí výrobci na deskách s novějšími southbridgi nahrazovat čipy třetí strany.

Doplním, že G45 a G43 již byly oficiálně vydány a najdete je v seznamu produktů na stránkách Intelu, základní desky jimi osazené ale ještě nejsou dostupné.

CS24

Nepřehlédněte: Jak se hraje na integrovaných grafikách?

Zdroj: Fudzilla

Autor článku