Hlavní navigace

Galapředstavení zákl. desek Asus pro Haswell (reportáž z Amsterdamu)

16. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mám takový pocit, že už není nic podstatného, co byste o Haswellu díky aktualitám nevědeli. Jedná se o čtvrtou generaci procesorů Core a evoluční krok zvaný Tock. Na rozdíl od Tick (Ivy Bridge) nejde jen o vyladění výrobního procesu a nějakou tu kosmetiku, nýbrž o výrazné inovace v návrhu. Zatímco procesorová část možná až na novou instrukční sadu HNI (Haswell New Instructions) a úsporné stavy nebude tak zajímavá, GPU v Haswellu budou dalším velkým skokem kupředu.

Intel se rozhodl změnit pro Haswell opět pouzdro (LGA 1155 -> 1150) i patici. Naštěstí to neznamená novou rozteč pro chladiče, nicméně je to příležitost pro výrobce základních desek. Zvlášť, když s Haswellem přichází celá nová řada čipsetů.

 

Asus pojal představení nových desek pro Haswell stejně velkolepě jako před časem v případě LGA 2011 (Sandy Bridge-E). Jen nebyl pro evropské novináře zvolen Londýn, nýbrž volnomyšlenkářský Amsterdam. Účastníci měli možnost vyhrát umělecké ztvárnění loga dle přání. Nevyhráli jsme ale, takže nové graffiti-logo ExtraHardware nebude.

 

Než se pustíme do představení všech nových základních desek a jejich funkcí, musím vám vysvětlit něco ohledně kvality fotografií. Špatně osvětlené místo vedle jakéhosi diskotékového baru, kde se u každé desky tísnilo tři až pět novinářů, opravdu nebylo ideálem pro produktovou fotografii.


 

ROG – Republic of Gamers

Rudočerné desky Republic of Gamers jsou už velmi dobře zavedeným pojmem. Ano, jsou to ty drahé zejména pro overclockery. Výrobci desek často říkají, že také pro hráče, ale o tom bych nerad polemizoval. Nejdůležitější je, že Asus přidává nejlevnější člena rodiny ROG. Hero bude stát méně než Formula (nad níž stojí vždy ještě Extreme). Bude samozřejmě také méně vybavená, což určitě zrovna většině hráčů asi vadit nebude. Hlavněže zbude na silnější grafickou kartu nebo procesor a bude to stejně cool rudočerná deska jako jiné ROG.


 

  

 Jednu ze zajímavých novinek pak zrovna Maximus VI Hero obsahovat nebude. Mluvím o kombo slotu mPCIe. Jeho využití pro rychlou síťovou nebo v případě připojení úložiště kabelovou konektivitu vidíte pěkně ilustrovanou na následujících slajdech.


 

 

Právě při představení desek pro LGA 2011 se Asus poprvé vytasil s udělátkem pro přetaktování, co vypadalo jako malá formulka bez koleček. OC Key se proměnil v OC Panel a ten chce být nejlepším přítelem overclockera. Vypadá trochu jako programovatelný dálkový ovladač s displejem, ale poté, co odsunete část jeho kapoty, odhalíte na jednom místě vše, co obyčejně overclockeři hledají na těch nejlepších deskách. Tady je to ale „dálkově“.


 
 

   

Asus u ROG nezapomněl ani vylepšení zvukovek. Přínost údajného snížení šumu a vylepšených herních efektů skrze profily v Sonic Radaru na takovémto typu akce opravdu nebylo možné posoudit.

 
 

 

Nové desky řady Republic of Gamers s čipsetem Z87 si můžete prohlédnout v následující galerii:


Haswell, LGA 1150, ROG (Republic of Gamers)

„Obyčejné“ desky Asus

Řada desek Asus Z87

Asus u svých desek vyměnil světlemodro-černou kombinaci za zlato(žluto)-černou a dozvíte se také, že všechny tyto základní desky jsou „čtyřcestně optimalizovány“. Pod 4-way optimization si máte představit digitální správu napájení, automatické přetaktování, řízení ventilátorů a systém úspory energie (EPU).


 

 

Zajímavou novinkou je mechanická detekce počtu pinů/žil připojeného ventilátoru. Máte tak mít jistotu, že deska použije správný typ regulace (automaticky).

Mezi přídavné řadiče USB 3.0 a SATA 6 Gb/s Asus umístil ochranu proti zkratu, příliš vysokému proudu i napětí. To hlavně v případě USB není úplně marné, jednu desku s vyzkratovanými konektory se mi vyrobit už povedlo. 


Přepracování se dočkalo i UEFI (BIOS). Asus byl myslím první, komu se windowsoidní UEFI docela dobře hýbalo a bylo vůbec dobře použitelné, mezitím ostatní výrobci už srovnali krok. Takže všichni, kdo jsou v UEFI pětkrát denně místo jídla, nyní ocení možnost psát si v něm poznámky, dělat záložky a vidět i historii změn. Naopak i běžný uživatel pak určitě uvítá, že pokročilé možnosti nastavení ventilátorů má už dostupné přímo v UEFI a nemusí instalovat nějakou další utilitu do Windows.

 

 

 

 

 

Stejně jako u ROG vás ani zde nemine galerie na místě přistižených desek této série:


TUF – The Ultimate Force

TUF – The Ultimate Force

Nakonec jsem si nechal militantní Popelku mezi deskami Asus – The Ultimate Force (TUF). Dosud bych mohl klidně psát jen Sabertooth, ale od této generace už bude rodina TUF dvoučlenná. Hlavní novinkou je tedy Gryphon, menší (microATX) sourozenec už zavedené šavlozubky.

U Sabertooth se Asus vrátil k celokapotáži, jakou jsme viděli naposledy myslím na P67. Designéři TUF letos vypadali celkově posedlí bojem s prachem. Kde není „kapota“, tam jsou tzv. noví Dust Defenders. Pod pojmem obránci proti prachu se skrývají záslepky ale snad naprosto všech nepoužívaných konektorů a slotů. I to má možná pomoci tomu, aby u Sabertooth mohl Asus s klidem dávat 5letou záruku.


 

  

Asus v jedné věci nechápu. Když se podíváte na Sabertooth pro AMD (990FX 2.0), vidíte sympatické pasivní chlazení a za vybavenou desku s prodlouženou zárukou také velice dobrou cenu. U posledních produktů pro Intel Asus neustále něco vymýšlí s malými větráčky (a o dost vyšší ceně ani nemluvím). Možná mu křivdím, ale nevěřím, že by ti prckové byli tišší i po třech letech. Každopádně máte možnost si hrát s tím, kudy bude proudit vzduch.


 

 

 
 


 

A tady už je microATX kolega Sabertooth – Gryphon. Ten se bud prodávat jako vcelku normálně vypadající deska, v případě zájmu o TUF Armor si jej budete moci dokopit v další krabici (co vypadá sama o sobě jako box na základní desku).

 
 


 

Pár fotek obou desek série The Ultimate Force se mi v tlačenici také ulovit podařilo:


CS24

 

Nakonec nemohu nezmínit, že Asus po představení restrikcemi okolo toho, co můžeme a nemůžeme zveřejnit škodí sám sobě. Vystrašenost z embarg Intelu chápu, ale proč nemůžeme prozradit zhruba čtyři nové funkce ROG, pár u běžných základních desek Asus a jednu týkající se TUF až do začátku Computexu (přesněji asi 2. června 2013), tomu dost dobře nerozumím. Každopádně začátkem června čekejte na našich stránkách ještě tyto chybějící informace, pokud mezitím nebudou prozrazeny jinde. My jsme se ďáblu bohužel už upsali (= podpis formuláře s NDA).