Hlavní navigace

Galaxy: konkurence pro Asus Mars

20. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výrobce grafických karet Galaxy oživuje koncept „Masterpiece“ – pod touto značkou firma kdysi nabízela duální GeForce 7600 GT na jednom tištěném spoji. Podle obrázků, které zveřejnil server Expreview, ale tentokrát Galaxy chystá opravdové mistrovské dílo: kartu se dvěma GeForce GTX 285 na jednom PCB, které bude mít úctyhodných čtrnáct vrstev.


Dva osmipinové konektory přídavného napájení nejsou tak úplně dle ATX normy

Karta zatím existuje pouze na papíře, přesněji řečeno v CAD výkresech a renderech. Kromě nákresu výše, na kterém je zřetelně vidět osm paměťových čipů pro každé GPU, jsou to rendery karty s rozloženým chladičem. Ten je prý schopen odvést až 480 wattů odpadního tepla. Ačkoliv „odvést“ možná není to pravé slovo – spíše to vypadá, že velké větráky horký vzduch pouze rozptýlí do skříně, kde se s ním budou muset poprat další prvky chlazení.

CS24

A kdy že bude rovný soupeř pro Asus Mars připraven? Galaxy slibuje, že karty by měly být hotové ještě před koncem roku, Masterpiece tedy bude takové vánoční překvapení. Jako každé mistrovské dílo ovšem i tato karta bude spíše raritkou pro sběratele. Pokud pro ni někdy bylo na trhu místo, pak to bylo před vydáním Radeonu HD 5970, který nabízí vyšší výkon, nižší spotřebu a podporu Direct3D 11. Dostupnost zatím u vlajkové lodi ATI vázne, ale nelze očekávat, že Galaxy GTX 285 Masterpiece na tom bude o mnoho lépe.

Zdroj: Expreview

Autor článku