Hlavní navigace

Galaxy připravuje 4GB GTX 680 a edici Hall of Fame

26. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Novinku z dílen Nvidie vám jistě nemusím nikterak představovat. Pokud vám však unikly nějaké podrobnosti o GeForce GTX 680, můžete si své vědomosti osvěžit v několika testech, které jsme provedli s referenčním modelem.

Společnost Galaxy se podívala GeForce GTX 680 na zoubek a již připravuje dva nereferenční modely. První z nich dostane chladič se dvěma 90mm ventilátory. O rozvod tepla se pak postarají heatpipe, ale jejich počet ani tloušťku neznáme, protože je zakrývají ventilátory a kryt chladiče a zdroje o těchto informacích také mlčí.

Pod chladičem naleznete jádro GK104, které je z původní základní frekvence 1006 MHz přetaktováno na 1,1 GHz, avšak o maximální boost frekvenci zatím nepadlo jediné slovo. Tato karta je vybavena dvojnásobkem paměti oproti referenční verzi, která má 2 GB grafické paměti. Otázkou zůstává, jak z toho bude karta profitovat, jelikož na většinu běžných rozlišení této kartě postačovaly ony 2 GB. Větší velikost paměti se zřejmě projeví až při vyšších rozlišeních.

Karta je živena 6pinovým a 8pinovým konektorem a využívá 5+2fázového napájení. To na rozdíl od většiny karet nevyužívá tradiční MOSFETy ale DirectFETs, což jsou vlastně MOSFETy v hliníkovém pouzdře, které by měly poskytnout lepší možnosti chlazení.

Druhou kartou je GeForce GTX 680 z edice Hall of Fame, která již tradičně využívá sněhobílého tištěného spoje. Společnost Galaxy zatím předvedla pouze prototyp této karty. Její chladič, který se v jiném barevném provedení objevil již na GTX 580 Multi-Display, se skládá ze tří 90mm ventilátorů a pěti měděných heatpipe a je podsvícen modrými LED diodami.

Na tištěném spoji, který si můžete na fotografii prohlédnout bez osazených součástek, se nachází napájecí kaskáda s 8+2+2 fázemi, která je napájena dvěma 8pinovými konektory. Podobně jako u předchozího modelu je osazena DirectFET. Na PCB by se také měl nacházet čip GX31, díky němuž bude možné softwarově ovládat napětí a sledovat jej společně se spotřebou karty. Ta bude vybavena dvěma BIOSy, několika body určenými k měření napětí a kromě toho bude podporovat OC Panel. Navíc bude propojena s utilitkou Magic Panel, který slouží k snadnému přetaktování. Vzhledem k dimenzování napájecí části se dá očekávat, že tato karta bude mít slušnou rezervu pro taktování.

Snímky pocházející z prezentace Galaxy.

KL24

Bohužel ani u GTX 680 Hall of Fame (podobně jako u 4GB GTX 680) výrobce nezveřejnil datum uvedení, natož tak cenu.

Zdroj: EXPreview

Byl pro vás článek přínosný?