Hlavní navigace

Galaxy S9 a S9+ mají (opět) fotoaparáty od dvou výrobců. Který máte vy, zjistíte až po koupi

12. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Špičkové smartphony Samsung Galaxy řady S nejsou všechny stejné. Nejvíce se liší jejich SoC, který si pro evropský trh zajišťuje Samsung sám a montuje čipy Exynos 9810 vlastní výroby, ale pro americký osazuje čipy od Qualcommu (Snapdragon 845).

Dá se to ovšem snadno poznat právě podle toho, kde telefon koupíte. Jejich výkon se prakticky neliší, u nejnovějšího Galaxy S9 je Exynos dokonce mírně přiškrcen právě kvůli tomu, aby měly obě verze stejné parametry. Poznat to jde u natáčení 4K videa, které by evropské Samsungy jinak uměly lépe, respektive s vyšší snímkovou frekvencí.

Galaxy S9 se ale liší i ve fotoaparátech. Některé mají čipy od Sony (IMX345), jiné domácí Isocell (ty vyrábí Samsung). Narozdíl od procesorů se ale nedá předem poznat, jaký se dostane do které série dodávek. Zjistíte to až po koupi některou z diagnostických aplikací.

Není to ovšem nic zase tak nového, Samsung podnikl stejný krok i v minulosti. Akorát se na to snadno zapomene.

sq-samsung-galaxy-s9-camera-1 obrázek: Tech Insights

Dá se čekat, že výsledné fotografie se prakticky nebudou lišit. Samsung to nedělá poprvé a stejnou kvalitu si určitě pohlídá. Parametry jsou zcela shodné, světelnost f/1.5 i variabilní clona zůstává a neměli byste nic poznat.

sq-samsung-galaxy-s9-camera-3sq-samsung-galaxy-s9-camera-2

V minulosti někteří uživatelé dávali přednost tomu či onomu čipu, velkou část kvality ale zajišťuje firmware a postprocessing. Spíše se tak budou lišit snímky z Galaxy a Xperie, přestože v nich naopak bude stejný čip.

KL24

screenshot_20180412-120559_aida64

Pokud máte Galaxy S9, nebo S9+, stáhněte si aplikaci Aida64 a podívejte se do záložky Hardware, kde můžete typ snímače zjistit. V mém kousku je výrobcem čipu Samsung.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.