Hlavní navigace

Galaxy uvede hráčské SSD HOF do slotu PCI Express, s kapacitou až 4 TB

16. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Galaxy vyrábí hlavně grafické karty (též pod značkou KFA2, ovšem nedávno firma přešla na nové jméno Galax). Už před časem si ale jako bokovku vzala i SSD. Tehdy uvedené disky nebyly nic světoborného, nyní ale firma chystá něco, čímž by už nějaké ty vlny zvednout mohla. Jedná se disk ve formě karty PCI Express určený do herních počítačů. A to zřejmě ne ledajakých. Nejvyšší model této karty má totiž prý mít kapacitu 4 TB, takže cenově asi půjde hodně vysoko.

Toto SSD firma Galaxy odhalila v Číně a bude tvořit součást produktové řady pojmenované Hall Of Fame (což je něco podobného jako série ROG od Asusu, jejíž součástí už SSD také je). Zřejmě dokonce bude mít charakteristické bíle obarvené PCB. Disk bude používat rozhraní PCI Express 2.0 ×4 a podle zveřejněných fotek to bude docela dlouhá lopata. Karta na obrázcích nese 32 pouzder s pamětí NAND, jaká je ale kapacita tohoto vzorku, nevíme. Sériové modely mají začínat na velikosti 1 TB, dále bude k dispozici 2TB verze a nejvyšší model má mít kapacitu 4 TB.

PCI Express SSD Galaxy Hall of Fame

PCI Express SSD Galaxy Hall of Fame
PCI Express SSD Galaxy Hall of Fame

Paměť NAND bude řídit řadič JMicron JMF811. Jde o standardně dostupný řadič určený primárně pro rozhraní M.2 (odtud podpora pro čtyři linky PCI Express 2.0), nicméně toto SSD by prý snad mělo mít nějakou na míru upravenou verzi, vzniklou exkluzivně pro Galaxy. Co přesně to bude obnášet není z mála dostupných informací jasné; nejpravděpodobnější je asi, že výrobce dodá nějaký speciálně optimalizovaný firmware. Podle Galaxy mají sekvenční přenosové rychlosti dosahovat až 1600 MB/s (z teoretického maxima 2000 MB/s), a to jak při čtení, tak při zápise. Zdá se, že disk má jen jeden řadič, nejde tedy o řešení s interním dělením RAID 0, jak je u těchto disků časté.

PCI Express SSD Galaxy Hall of Fame

Jak si všiml web TweakTown, na PCB se vedle záslepky možná nachází i sada záložních kondenzátorů. SSD by tedy mohlo mít ochranu proti výpadku napájení, zajišťující bezpečné zapsání dat a odpojení disku. Zajímavé je také, že kolem řadiče v centru PCB jsou montážní otvory pro chladič. Ten ale nejspíš bude pasivní, jelikož nikde poblíž není vidět obvyklý vývod pro ventilátor známý z grafických karet. Podle oficiálního slajdu by mělo mít SSD v prodejní verzi kryt, takže aktivní chlazení by pod ním nemělo moc velký smysl.

 

KL24

Galaxy bude tento disk nepochybně předvádět příští měsíc na CES 2015, kde se tedy dozvíme další podrobnosti. Podle TweakTownu je ale uvedení na trh vzdálenější záležitostí a dojít by k němu mělo až někdy v druhém čtvrtletí roku 2015.

Zdroj: TweakTown

Byl pro vás článek přínosný?