Hlavní navigace

Game Booster 3: soustřeďte výkon počítače na hry

31. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nebudeme chodit okolo horké kaše, Game Booster od dostatečné známého týmu IObit se snaží být katalyzátorem, který urychlí chod her. Ne, že by taktoval hardware, stará se čistě o softwarovou stránku věci. Je pravda, že právě špatně nastavený software dovede okázale zruinovat plynulost na jinak výkonné mašině. Současné stroje ale netrpí nedostatkem paměti, ani slabým procesorem. I ty nejlevnější součástky dnes poskytnou dostatečný výpočetní výkon, k upgradu vás tak ani po letech nebude nic moc nutit. Přestože dnes máme lepší počítače než před lety, s mnohými aplikacemi po spuštění zabráníte hrám, aby běžely, jak mají.

Zpomalovacích faktorů se v každém počítači najde několik různých druhů. Game Booster je usměrní, ovšem jen dočasně. Středobodem programu je magické tlačítko „Zrychlit“, které slouží k jednorázovému navýšení výkonu. Docílí toho tak, že ukončí vybrané procesy na pozadí, služby a pár systémových funkcí. Sami si můžete přesně zvolit, na co se bude nebo nebude sahat. Když vejdete do Konfigurace, najdete zde všechny deaktivovatelné položky. Vybírejte ale s opatrností. To, že ukončíte multimediální přehrávač nikomu neublíží, zatímco když ukončíte služby spojené s grafickou kartou, obtíže jsou nevyhnutelné. Stejně tak nedoporučujeme vypínat antivirovou ochranu, přestože se obecně jedná o jednoho z nejčastějších viníků pomalých Windows.

Vypněte (skoro) všechno

Game Booster neberte čistě jako nástroj, který vám ušetří práci s klikáním. Zasáhne i tak, kam by vaše ruka nedosáhla. Například vyčistí operační paměť od nepořádku, čímž vám ušetří minimálně restart počítače. Podobně odstraní obsah schránky. Dokonce si dovolí vypnout automatické aktualizace. Některé změny ale nijak neobjasňuje, takže můžete být trochu na vážkách, zda programu můžete věřit. Pod odrážkou „Povolit herní vylepšení“ si opravdu můžeme představit cokoliv, stačí mít dostatečně bujnou představivost. Průzkumník ve výchozí konfiguraci setrvává na živu, celý proces explorer.exe ale lze s celkem klidným svědomím vypnout, protože při hraní se bez něj zkrátka obejdete. Volitelně se vypnou úplně všechny procesy s nízkou prioritou, což také nemusí být nutně na škodu.

Před samotným aktem Zrychlení každopádně sekci s nadstavením navštivte, pokud se v ní alespoň trochu vyznáte. (Pokud ne, napoví vám hlasy ostatních uživatelů, zda položku deaktivovat.) Čím větší znalosti ohledně (ne)důležitosti programů a procesů v hlavě nosíte, tím spíše Game Booster usměrníte tak, aby fungoval podle vašich představ. Budiž vám k tomu nápomocná černá a bílá listina. Pak se už nebojte použít akcelerační tlačítko. Uvede se do chodu mechanismus, který povypínáním přednastavených položek zvedne výkon počítače. Odezva systému se bezpochyby o něco zlepší, ale na opravdu silných strojích žádný zázrak nečekjte. Pomalejší sestavy si ale někdy opravdu citelně uleví. Herní režim má však skutečně sloužit pouze po dobu hraní.

Neměl by se používat bez přestávky, takže posléze vždy uveďte počítač do původního stavu. Na trvalé úpravy systému jsou tu jiná tweakovadla, Game Booster zachází až příliš daleko a systém v podstatě do jisté míry ochromí. Možná by vám pak počítač zase běžel jako namydlený blesk, ale nedalo by se s ním plnohodnotně pracovat. Automatické aktualizace by se nestahovaly, řada procesů by neplnila svůj úkol a některé služby by byly nedostupné. Po dohrání se proto ručně přepněte zpět do normálního režimu, pakliže se tak nestane automaticky.

Svou dospělost Game Booster dokazuje samočinným mechanismem, který zařídí vše za vás. V hlavním okně si všimněte prapodivně přeložené položky s ikonou složenou ze čtyř čtverců. Český „Box“ byl v originálním znění „GameBox“, to jen tak na okraj. Faktem je, že se touto cestou dostanete na obrazovku, odkud lze přímo spouštět hry. Pokud zde nějaká z nainstalovaných her bude chybět, snadno ji sem doplníte. Opravdové nadšení se dostaví poté, co odtud prvně hru nastartujete. Pakliže jste se k tomuto kroku dostali, víte, že se nejprve provede softwarové zrychlení počítače a samotná hra se dostane ke slovu až o několik okamžiků později. Ještě větší překvapení na vás čeká – až hru opustíte, váš počítač zruší speciální režim a vše se uvede do původního stavu.

Defragmentace, nové ovladače

Hlavní náplň Game Boosteru jsme si přiblížili, pár vedlejších funkcí si pro nás IObit ale taktéž nachystal. Diagnostický systém vytáhne o vašem stroji hned několik různých informací. Údaje o operačním systému, hardwaru, službách a o systémových událostech pomohou především expertům. Z textové soupisky zasvěcený člověk vyčte mnoho, dovede i odhalit potenciální problémy. Vyexportujte textový soubor a pochlubte se s ním na kterémkoliv technickém fóru, kde vám s případným výtahem informací poradí. Klidně i na tom našem.

Tři doplňkové nástroje budou pro změnu užitečné úplně každému. Již jsme se bavili o dočasných změnách, sekce Vylepšení se nicméně zabývá trvalou optimalizací, jejíž účinky se na systému projeví trvale. Seznam položek, které by podle programu potřebovaly zásah, v některých případech výkon ve hrách přímo neovlivní. To platí pro zvýšení počtu povolených připojení v Internet Exploreru. Naproti tomu ostatní tweaky promění váš systém definitivně k lepšímu. Nebo alespoň „k rychlejšímu“. Nezapomeňte, že veškeré úpravy děláte na vlastní nebezpečí a za případný kolaps systému neručí ani autoři programu, ani my.

Defragmentace srovná váš disk tak, aby se data nacházela kontinuálně za sebou. Game Booster ovšem nechce nahradit váš dosavadní defragmentační nástroj, spíše slouží jako doplněk, protože se zaobírá prakticky jen nainstalovanými hrami, nikoliv celými pevnými disky. Funguje to tak, že si vyberete hru a program uspořádá soubory týkající se vybrané hry. Zbytku obsahu na disku se ani nedotkne. Vzpomeňte na Steam, který podobnou funkci rovněž obsahuje. Stále ale platí, že pro optimální výkon počítače obecně provádějte běžnou defragmentaci celého disku. S Game Boosterem pak maximálně odladíte detaily.

Každý správný pařan ví, že aktuální ovladače (zejména od grafické karty) zlepší plynulost her až o desítky procent. A obecně v rámci pokroku je dobré udržovat ovladače v rozumné míře aktualizované. Náš optimalizační program dohlédne i na tento aspekt vaší sestavy. Pokud budou nějaké novější verze dostupné, přesměruje vás na stránku výrobce hardwaru, odkud je stáhnete a nainstalujete. V rámci uživatelské přívětivosti by neuškodilo, kdyby se ovladače samy alespoň stahovaly. Automatická instalace by jistě byla rovněž proveditelná.

Český překlad přítomen

Třetí generace nám každopádně naservírovala slušnou porci optimalizace, kterou dávkuje v poměrně citlivě. Především se z herního režimu snadno (většinou automaticky) přepnete zpět do běžných kolejí a systéme se uvede do původního nastavení. To ulehčí práci méně znalým jedincům, kteří by v honbě za výkonem povypínali i to, co nesmí. K tomu se přidal diagnostický nástroj, který vás ovšem sám o sobě neobslouží. Game Booster se blýská hezčím zevnějškem a upraveným ovládáním. Novinky se dotkly zejména GameBoxu, jenž kromě upravené fasády detekuje hry ze Steamu. Poté, co hru spustíte, program zahájí automatické optimalizace, jež zachází tak daleko, že vám z očí zmizí i obsah plochy. Nic vás prý od hraní nesmí vyrušit.

CS24

Českého uživatele potěší přítomný český jazyk. Lokalizace není bez chyb, na několika místech ještě naleznete anglické výrazy, jinde vás zase zarazí prapodivně přeložené úseky. Celkově jde o podařený překlad.

Game Booster 3.0: iobit.com/gamebooster
Jazyk: čeština
Podporované systémy: Windows 2000 – 7