Hlavní navigace

GarageBand 11: i Beatles by záviděli

19. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

App Store pro iPhone a iPad se nedávno rozšířil i na platformu stolních počítačů Apple a přenosných MacBooků. Stejně snadno, jako jste od počátku mohli nakupovat aplikace pro iPhone, nyní můžete rychle zakoupit, stáhnout a ihned instalovat aplikace pod operačním systémem Mac OS. Kromě značného zjednodušení a zrychlení pořizování nových programů přinesl App Store také výrazné snížení cen.

Velmi nás proto potěšilo, že za necelých 12 eur (cca 290 Kč) si můžete stáhnout a nainstalovat nejnovější verzi oblíbené hudební aplikace GarageBand, která je součástí multimediálního balíku iLife 11. Hned na začátek můžeme prozradit, že všechny staré dobré věci z předešlé verze zde zůstaly zachovány, ovšem přibylo několik převratných vychytávek a vylepšení.

Poprvé kapelníkem

Určitě jste již o GarageBandu slyšeli. Pokud jste však ještě nenašli čas jej pořádně vyzkoušet, měli byste to ihned napravit. Ať už patříte mezi ostřílené muzikanty, nebo jen máte rádi hudbu a chtěli byste začít, garážová kapela vám otevře nové obzory. V této aplikaci totiž můžete hudbu vytvářet, nahrávat, komponovat a dokonce se i učit hře na hudební nástroje.

Z profesionální aplikace Apple Logic Studio si GarageBand vypůjčil přehledné rozhraní pro práci s několika samostatnými stopami. Do jednotlivé stopy můžete hudbu nahrát přes zvukový vstup (například pomocí připojeného mikrofonu či elektrické kytary) nebo přes MIDI (připojenými klávesami). Kromě toho ovšem můžete do stopy vkládat předem připravené hudební smyčky, které jsou přímo obsaženy v aplikaci. Najdete zde hudební fráze ve všech možných stylech nahrané různými nástroji. Navíc si můžete dokoupit tzv. Jam Pakcs, které obsahují tisíce dalších smyček. Ty se ideálně hodí pro vytvoření hudebního podkladu, nad kterým pak můžete improvizovat.

GarageBand 11
Součástí garážové kapely je i 40 výukových lekcí

Trpělivý učitel hudby

Garážová kapela je určena skutečně pro všechny, proto jde na věc od základů. Nemáte-li vůbec žádné hudební znalosti a zkušenosti, je pro vás připraveno 40 základních lekcí pro hru na klavír a kytaru v několika žánrech. Nově je zde 22 z nich, které doplňují ty starší. Od základů, přes blues, pop a rock. Můžete se učit hrát podle notového zápisu, tabulatur nebo akordů. Lekce jsou připraveny jako profesionální videokurz, kde je kombinován výklad učitele s praktickými ukázkami a notovým zápisem i pohledem na klaviaturu či hmatník kytary.

Jednu z hlavních novinek představuje funkce „How Did I Play“ (jak mi to šlo). Při hře je vaše cvičení  zaznamenáno, následně vám pak GarageBand ukáže barevně noty, které jste zahráli špatně a měřítko kvality hry. Na základě této zpětné vazby pak můžete zlepšovat svůj výkon. Jedinou nevýhodou, avšak pro mnohé značnou, je absence českých titulků. Anglický komentář učitele můžete přepnout na dabing v němčině, španělštině a japonštině, případně doplnit titulky v angličtině a mnoha dalších jazycích. Bohužel češtinu ani slovenštinu zde nenajdete. Lekce jsou ovšem velmi názorné a se základní znalostí angličtiny je zvládnete.

Kytarový aparát zadarmo

Snad nejvíce si s GarageBandem užijí hráči na kytaru. Po připojení kytary se z Macu stává nepřekonatelné nahrávací studio a multifunkční všeuměl. GarageBand má v sobě totiž zabudované simulace zvuku různých kytarových aparátů (zesilovač a kombo) i efektových krabiček. Aniž byste museli do výbavy vrážet desetitisíce, můžete lehce z libovolné elektrické kytary vykouzlit zvuk  barové jazzové lubovky stejně snadno jako metalový nářez nebo zvukovou barvu typickou pro rockové sólíčko.

S garážovou kapelou za tři stovky získáte zvuk kytarového aparátu v hodnotě statisíců

Ve skutečnosti však jde o mnoho víc. Jednotlivé zesilovače, komba i efektové krabičky věrně simulují skutečné aparáty. Buď si můžete vybrat s předem připravených sestav s typickými zvuky (například Old School Funk, Punk Rock, Brit Pop apod.) nebo si vyberete s některý z mnoha typů zesilovačů a komb a doplníte kupříkladu o efektové krabičky Sustain a Flanger. Následně pak můžete u všech těchto zařízení otáčet s virtuálními knoflíkovými ovladači, jako byste měli drahý aparát přímo u vás v obýváku.

GarageBand 11 přináší sedm zcela nových zesilovačů (celkem s původními jich je 12) a pět nových efektových krabiček (celkem jich nabízí 15). Každý zesilovač a efekt má navíc obrovské množství vlastních nastavení. Různé variace pak dávají možnost vykouzlit nepřeberné množství zvukových barev, aniž byste museli investovat do výbavy jedinou korunu.

GarageBand 11
V Garagebandu můžete snadno pracovat s jednotlivými stopami. Pro kytaru je zde připraveno spousta nastavení zvuku

Opravuje nedokonalosti

Při vytváření dokonalých nahrávek je potřeba zahrát vše rytmicky naprosto přesně. Ne všichni se ovšem narodili s talentem a genialitou světových hvězd. A dokonce i ty využívají schopnosti nejmodernější techniky pro opravování drobných nepřesností. GarageBand přichází v poslední verzi s novými funkcemi Flex Time a Groove Matching.

Díky Flex Time můžete u zaznamenané stopy opravit rytmické nepřesnosti na úrovni jednotlivých not. Přestože se jedná o audio záznam bez notového zápisu, na křivce znázorňující zvukový záznam jednoduše jediným klepnutím označíte požadovaný tón a přesunete jej v čase dopředu či dozadu. Takovou možnost dosud nenabízel žádný software v kategorii poloprofesionál.

Funkce Groove Matching pak jde ještě dál. Nepřesnost hraní může napravit globálně pro celou nahrávku v rámci několika stop. Stačí si vybrat rytmicky nejpřesnější stopu (ideálně bicí) a zvolit ji jako hlavní. Na všech ostatních stopách budou rytmické nepřesnosti zarovnány podle té hlavní. Aplikace pochopitelně nemůže napravit vždy a všechno a geniálního muzikanta z vás sama o sobě na nahrávce neudělá. Dokonale ale poslouží pro opravu drobných rytmických nepřesností, kterým se při živém hraní prostě nevyhnete. Skutečně revoluční je zde snadnost použití těchto funkcí. Ještě před pár lety zvládl takové úpravy zvukového záznamu jen zkušený audio inženýr s profesionálním vybavením.

Garážová kapela opět nezklamala. Jako nástroj je zaměřená na praktické amatérské a poloamatérské muzikanty, ovšem oproti konkurenci zde nechybí snadnost používání a dokonalý výběr potřebných funkcí a možností. Zkrátka je vidět, že hudební software Applu vyvíjí muzikanti pro muzikanty a programátoři se dokonale drží „pouze“ programování. Vývojářskému týmu Applu bych proto rád za další skvělou verzi GarageBandu jako muzikant poděkoval. Za tři stovky v App Storu totiž dostanete profesionálně zvládnutou aplikaci, kterou u konkurence nenajdete ani za několik tisíc

MMF24

GarageBand pro iPad

Vlastníte-li iPad (ať už jedničku nebo dvojku), aplikaci GarageBand pro iPad prostě musíte mít. Kromě všech možných vychytávek totiž nabízí neuvěřitelně zábavné virtuální nástroje, které využívají dotykový displej. Pouhými dotyky prstů můžete hrát na piáno či kytaru nebo dokonce bubnovat na bicí. Pro usnadnění jsou u virtuálních instrumentů připraveny pomocné funkce. V případě kytary můžete hrát rovnou akordy nebo vybrnkávat jednotlivé tóny zvoleného akordu, u klavíru můžete posouvat virtuální klávesnici snadno o oktávy nahoru či dolů, u syntezátoru pak můžete virtuálními knoflíky měnit charakteristiku zvuku. A to vše pouze za necelých 5 USD přímo v App Storu.

GarageBand iPad
Speciální verze pro iPad nabízí virtuální nástroje, které ovládáte hmatem