Hlavní navigace

Garmin nüvi 40: dostatečně dobrá navigace (minirecenze)

12. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezi novinky patří vyšší rozlišení, širokoúhlý displej a hlavně nízká cena. N√ºvi 40 seženete s doživotními mapami Česka již za 2 000 Kč a o něco dráž s centrální Evropou.

Navigaci upevníte velmi snadno na čelní sklo do malého držáku s kulovým čepem. Ten je bohužel pouze pasivní, a tak se nevyhnete časté manipulaci s USB kabelem. Zároveň můžete narazit na problém s jeho délkou (160 cm), kabel nedosáhne od zapalovače úplně do všech míst. Bez napájení vydrží navigace na baterii dvě hodiny.

nuvi40

Čtyřpalcovou navigaci se základními funkcemi seženete již za 2 000 Kč

Levnému Garminu neschází pro obyčejné navigování nic podstatného. Hned na první obrazovce si vyberete okamžitou navigaci domů, nebo na vaše oblíbené adresy. V databázi je také dostatek tzv. Bodů zájmu, což jsou nejbližší restaurace, benzínky, nemocnice a podobně. Garmin nastartuje po zapnutí asi za 20 sekund, což sice není mnoho, ale konkurence to zvládá ještě rychleji.

Zákeřný protokol cesty

Mezi novinky, které byly dříve až u vyšších modelů, patří zobrazování rychlostního limitu. Ten je dostupný na většině silnic, a když jej překročíte, indikace zčervená. N√ºvi 40 by měl také obsahovat zobrazení skutečných tvarů křižovatky, ovšem během testování jsem na žádnou takovou nenarazil. Poslední novinkou je asistent řazení do pruhů.

Garmin navigace umí a tato je navíc levná

Pro zobrazení navigace si můžete vybrat mapu přes celý displej, nebo ponechat v pravé části informace o dojezdu, převýšení, apod. Tenká modrá čára, viditelná na mapě u některých silnic nejsou alternativní trasy, ale záznam vašich předchozích cest. Je docela zábavné se takto pokoušet zamodřit celé město, bohužel tento Protokol cesty nejde smazat jinak, než resetem zařízení.

Navigace je svižná, a pokud odbočíte z trasy, dojde k přepočítání během okamžiku. Také zachycení satelitů po zapnutí trvá jen chvíli. Podsvícený TFT displej mění zobrazení podle denní doby, v noci zobrazuje mapu tmavší. Pod úhly sice trochu mění barvy, ale levý a pravý jsou celkem v pořádku. To aby na mapu viděl i spolujezdec.

Parametry
Cena 1990 Kč a 2690 Kč včetně DPH
Názor 80 %
Zapůjčil Picodas
Garmin nüvi40
displej 4,3" 480 × 272, TFT
paměť 2 GB + microSD
kabel 1,6m miniUSB do autozapalovače
mapy doživotní ČR, nebo Central Europe
velikost 124 × 79 × 18 mm

Během testovacích jízd jsem zaznamenal jediný problém v jedné brněnské ulici, kam mě Garmin neustále posílal do jednosměrky. Když se před vámi však objeví překážka, stisknutím tlačítka Objížďka vám Garmin okamžitě vybere druhou nejvhodnější trasu. Musíte kvůli tomu ale zpět na první obrazovku.

Garmin dříve takto levnou navigaci v nabídce neměl a mohu ji jako základ doporučit všem, kteří zatím o navigaci kvůli ceně neuvažovali. Pasivní držák ale při častějším používání zamrzí.

KL24

 

Galerie

Garmin n√ºvi 40 Garmin n√ºvi 40 Garmin n√ºvi 40 USB konektor je hůře přístupný Garmin n√ºvi 40, napájecí kabel Garmin n√ºvi 40 Garmin n√ºvi 40 Garmin n√ºvi 40, menu Garmin n√ºvi 40, menu Již projeté trasy jsou modře 2D pohled Podrobnější info na displeji Typy zobrazení Tachometr Noční mód

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.