Hlavní navigace

Garmin ukázal inteligentní outdoorovou kameru i novou navigaci na kolo

2. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslední prázdninový týden se v německém Friedrichshafenu konal cyklistický veletrh Eurobike 2013. Garmin na něm představil dvě hračky, které se kromě cyklistů budou líbit i technickým nadšencům. Rozhodl se spojit odolnou outdoorovou kameru s inteligentním zařízením pro záznam výkonu a ukázal i novou navigaci pro cyklosturisty.

Garmin VIRB

Pod tímto podivným názvem uvedl výrobce krabičku, která je primárně odolnou kamerou. Odolnost zaručuje certifikace IPX-7 samotného pogumovaného těla. Nebude tedy třeba kameru schovávat do dalšího odolného pouzdra. VIRB prý vydrží potopení do metrové hloubky a na příští rok je plánováno pouzdro pro potápění do padesáti metrů. Na těle najdete i malý displej s úhlopříčkou 1,4“, který umožní i přehrávání nahraného záznamu.

To je možné pořizovat v rozlišení 1080p při 30 FPS, 960p při 48 FPS nebo 720p s frekvencí snímků 60 FPS. Alternativně pak můžete nastavit i 120 FPS pro rozlišení 848 x 480.

Garmin jako první přináší kameru, která umožňuje spárování s externími senzory pomocí bezdrátového protokolu ANT+. Díky tomu je možné přímo do obrazu zakomponovat údaje o rychlosti, vzdálenosti, nadmořské výšce, přetížení, tepové frekvenci a teplotě. Při další aktualizaci by měla přijít i podpora pro externí power metry. Protože je v kameře zabudovaný i GPS modul, společně se záznamem obrazu je ukládána i poloha. To stejné nabízí třeba outdoorové kamery Contour. Následně je možné přehrávat video a zároveň sledovat polohu na mapě.

Kameru lze nastavovat kromě interního displeje i pomocí fitness krabiček Garmin Edge 810/510 a hodinek Garmin Fenix. Dražší verze Elite pak bude vybavena i vestavěnou Wi-Fi a bude možné kameru spárovat se smartphony.

České ceny ani dostupnost na tuzemském trhu zatím nejsou známé, nicméně na globálním trhu se verze Elite s Wi-Fi a vestavěným barometrem prodává za 399 USD. Verze Normal pak stojí o 100 USD méně.

Garmin VIRB
Garmin VIRB

Garmin Touring

Na rozdíl od modelů Garmin Edge 510 a 810 není model Touring zaměřen na sportovce, ale na turisty. Je tedy dodáván s podrobnými turistickými cyklomapami, ve kterých lze plánovat jak přímo v navigaci, tak pomocí externích aplikací v PC. V mapách lze rozlišovat mezi silniční a horskou cyklistikou. Trasy, které je možné zaznamenávat lze samozřejmě exportovat do služby Garmin Connect nebo Garmin Adventures, kde jsou zároveň dostupné výjezdy dalších uživatelů, kterými se lze inspirovat.

 

KL24

Dostupný bude i model Touring Plus, který nabídne možnost připojení externího snímače tepové frekvence pomocí ANT+. Kromě něj však nic jiného navigace podporovat nebude. Nepřipojíte externí teploměr ani snímač kadence šlapání. Oba modely budou dostupné v průběhu letošního podzimu za ceny 249 USD a 299 USD. České ceny zatím neznáme.

Byl pro vás článek přínosný?