Hlavní navigace

Gartner: prostředí Win32 bude převálcováno novým WinRT z Windows 8

27. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Revoluční operační systém ponese název Windows 8, resp. Windows RT v případě varianty pro platformu ARM, a bude obsahovat nové dotekové prostředí Metro. To bude představovat výhodu pro méně znalé uživatele. Co uživatel nevidí, je kód. Pod povrchem nového uživatelského rozhraní, uzpůsobeného především dotekovým obrazovkám, se skrývá také nové běhové prostředí, WinRT čili Windows Runtime. Což je velká změna. To podle výzkumné společnosti Garner nahradí stávající a léta používané Win32. Podobná předpověď nás překvapí jen těžko, neboť posun tímto směrem je očekáván snad od oznámení Metra. Win32 bude společně s desktopem v následujících letech vytlačováno.

 

Velké úsilí v tomto směru vyvíjí sám Microsoft. Jak ale Gartner dále předpovídá, nestane se tak ze dne na den. Samozřejmě, chtělo by se říct. Ještě dlouhé roky budou uživatelé používat běžné desktopové programy. Firmám by mělo přeorientování se trvat déle než běžným uživatelům. Podle analýzy budou zaměstnanci podniků kolem roku 2020 v aplikacích pro Win32 trávit pouze okolo 10% svého času. Drtivá většina pracovní doby už připadne na programy stvořené pro WinRT. Pokud budeme v poměrně vzdálené budoucnosti provozovat desktopové aplikace, půjde zřejmě o nějaké virtualizované řešení.

Takže co nám Garner sdělil zajímavého? Vlastně nic, jenom nám potvrdil to, co si myslíme. Strategie Microsoftu je prokazatelně taková, že od Win32 sice nebude vývojáře přímo odrazovat, zato je ale bude všemožně přesvědčovat o tom, proč by měli používat raději WinRT. A časem budeme většinu času skutečně trávit v Metru.

Zdroj: Gartner via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?