Hlavní navigace

Gates 5. nejmocnějším mužem světa, Zuckberg už 9.

4. 11. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Časopis Forbes znovu vybíral nejmocnější lidi světa. Před prezidenty, krále nebo premiéry se dostali i dva ajťáci: spoluzakladatel a bývalý šéf Microsoftu Bill Gates a také první muž Facebooku, Mark Zuckerberg.

Žebříček se od loňska příliš nezměnil, Zuck a Gates si dost polepšili, přesto jsou v první desítce převážné staré známé tváře.

Forbes

Mužem číslo jedna je americký prezident Barack Obama. Hlava stále nejmocnější ekonomiky a největší armády. Letos se jeho mužům podařilo vyhledat nejmocnějšího teroristu světa. Po Obamovi se umístili Vladimir Putin (premiér Ruska) a Hu Jintao (prezident ČLR).

Bill Gates, který se už věnuje pouze své dobročinné nadaci společně s manželkou, poskočil z 10. na pátou příčku. Darují miliardy na pomoc v rozvojových zemích, letos se blýskl velkou podporou vakcíni proti malárii, která by mohla zachraňovat až miliony životů.

ICTS24

U devátého Zuckerberga Forbes vtipně zmiňuje, že se mu za 7 let podařilo to, co CIA nestihla za 60: získat údaje o více než 800 milionech lidí, tedy přes 10 % populace. Jeho firma ví, co mají uživatelé rádi, s kým se baví, kam cestují, co nakupují apod. Lidé na Facebooku tráví až šest hodin měsíčně, žádná jiná stránka se tomu nevyrovná.

Na 30. příčce se objevilo duo Sergej Brin a Larry Page z Googlu, 40. byl šéf Amazonu Jeff Bezos, 42. šéf největšího čínského vyhledáváče (Baidu) Robin Li a 58. šéf Applu Tim Cook.