Hlavní navigace

GDDR5X je o krok blíž, Micron začal dodávat vzorky čipů. Chystá i 16Gb typy

28. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni na podzim se na scéně pamětí pro grafické karty dosti nečekaně objevila následnice dnešních GDDR5, technologie GDDR5X. Micron, který na ní pracuje, ji od té doby stihl standardizovat v rámci JEDEC a pomalu chystá výrobu. Tímto směrem byl učiněn důležitý krok, Micron totiž teď začal dodávat partnerům vzorky těchto pamětí.

Zpráva se objevila na několika IT webech; Micron podle ní po fázi interního vývoje a testování začal první vyrobené vzorky posílat klientům, kteří by paměti eventuálně měli využívat ve svých produktech. To, že se vzorky vydávají do světa, by tedy mělo signalizovat dokončení prací na návrhu čipů. Vzorky jsou totiž určené pro testování a vývoj odvozeného hardwaru a aplikací, a tudíž by měly odpovídat v podstatných rysech hotovým sériovým čipům, které se začnou vyrábět později.

Velikost pouzdra je menší, GDDR5 měla menší rozměr 12 mm (Zdroj: AnandTech)
Pouzdro paměti GDDR5X (Zdroj: AnandTech)  

Těmito partnery by přirozeně měly být také AMD a Nvidia, neboť nejvýznamnějšími uživateli pamětí GDDR5X budou asi jejich GPU, respektive grafické karty stavěné na jejich GPU. Je pravděpodobné, že Micron již s nimi proto nějakou spolupráci na vývoji prováděl, ale i v jejich případě mají vzorky paměťových čipů význam pro ověřování kompatibility a pro návrh referenčních PCB.

 

 

Uplatnění na trhu asi až příští rok

Načasování celého procesu (Micron také dříve prohlásil, že očekává nájezd sériové výroby letos v létě) je také podstatné pro otázku, kdy se tato paměť dostane do praxe, tedy na desky grafických karet. S vysokou pravděpodobností to nebude letos. Pokud jsou totiž až nyní dostupné vzorky, jen těžko lze uvažovat o tom, že by tyto paměti mohly být osazovány na masově vyráběné karty, které se AMD a Nvidia chystají uvést kolem poloviny roku a výroba u nich musí začít s předstihem. 16nm GeForce zřejmě založené na GPU GP104 mají podle aktuálních zpráv přijít okolo června, 14nm Radeony pak v červnu či červenci. Pro tou dobou vydané modely GDDR5X ještě nemůže být přichystána.

Poněkud pravděpodobnější by použití těchto pamětí mohlo být u nižšího mainstreamového modelu, který údajně Nvidia chystá na čtvrtý kvartál (ovšem zatím není potvrzen z dalších zdrojů). Několik měsíců prodlevy by teoreticky mohlo dát Micronu čas, aby vyrobil dostatečné zásoby nových čipů. Je ale hodně nejisté, zda by tato doba byla dostatečná, neboť karty navazující na model GTX 960 by asi představovaly docela masovou záležitost. Nvidia (a ve stejné situaci i AMD) tedy sotva budou chtít riskovat problémy s dostupností klíčové komponenty. Kromě toho proti brzkému použití nové technologie v tomto segmentu mluví cena, které bude asi vyšší než u GDDR5 a v prvních měsících obzvlášť. Nejpravděpodobnějším kandidátem na první nasazení GDDR5X by proto měly být poměrně drahé výkonné modely, které ale ještě nemají paměti HBM/HBM2.

Slajd k pamětem GDDR5X od Micronu
Slajd k pamětem GDDR5X od Micronu

 

CS24

První čipy ve výrobě (a asi i nyní dostupné jako vzorky) mají mít kapacitu 8 Gb (1 GB), tedy jako v současnosti největší čipy generace GDDR5. Při jejich použití by tedy karty se 128bitovou sběrnicí nesly 4 GB a ty s 256bitovou sběrnicí minimálně 8 GB paměti. V dalších generacích Micron dokonce má počítat i s dvojnásobně velkými čipy (16 Gb/2 GB), což by u hotové grafiky znamenalo dvojnásobné kapacity. Zajímavé to bude asi hlavně pro profesionální a výpočetní karty, kde by mohly vznikat hodně velké kapacity – GPU s 512bitovou sběrnicí by například mohlo mít 32 GB paměti v běžném režimu, při použití zapojení „clamshell“ dokonce 64 GB (to by ale vyžadovalo 32 čipů na PCB). Tyto 16Gb čipy jsou ale asi spíše záležitostí budoucnosti a v současné první vlně asi uvedeny nebudou.

Zdroj: HotHardware, techPowerUp