Hlavní navigace

GDDR6 od Hynixu už je reálně dostupná, ale na nižších taktech. První karty na 14 GHz?

22. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Hynix

Minulý týden jsme tu měli informace o příchodu pamětí GDDR6 pro grafické karty od Samsungu, Tato firma oznámila start jejich výroby a také to, že bude nabízet čipy s efektivním taktem 18,0 GHz. Ovšem v případě těchto vyhlášení je vždy trošku těžké odhadnout, kdy takový ohlášený produkt bude reálně dostupný a kdy se objeví v zařízeních. To trochu dokládá následující zpráva. Svoje paměti GDDR6 totiž nyní vypustil na trh i SK Hynix, ovšem nakonec ne na tak vysokých taktech, jak předpokládala dřívější předběžná oznámení.

Možná si vzpomenete, že Hynix byl první, kdo paměti GDDR6 vlastně oficiálně oznámil, a to už v dubnu 2017. V tiskové zprávě se dokonce naznačovalo, že někdy začátkem letošního roku by už jimi mohlo být vybaveno nějaké GPU, kterému by dodávaly až 768 GB/s propustnosti; Hynix pro ně tehdy uváděl efektivní takt 16,0 GHz, čímž měly mít dvojnásobnou propustnost než teď standardní GDDR6 na 8,0 GHz.

Hynix už má čipy reálně ve výrobě a jsou skutečně dostupné pro zákazníky (což u konkurentů dost možná ještě neplatí), jelikož GDDR6 se už reálně objevila v jeho katalogu a to s údajem „dostupnost nyní“. Teoreticky by tedy s nimi již mohly být stavěny grafické karty, kdyby existovala dotyčná GPU a byla připravená na uvedení. Ovšem Hynixu se zdá se zatím nepovedlo dotáhnout do prodeje-schopné podoby onu původně slibovanou 16GHz paměť. V katalogu má totiž jako nejrychlejší variantu 14,0GHz čipy. Čipy s 16,0GHz taktem eventuálně asi bude nabízet také, ovšem součástí první generace zatím nejsou.

Paměti GDDR6, dostupné nyní u SK Hynixu Paměti GDDR6, dostupné nyní u SK Hynixu

Zdá se, že Hynix má dvě verze nebo revize čipů GDDR6, které lze koupit s rychlostí 10,0, 12,0 a 14,0 GHz efektivně. První revize H56C8H24MJR-S0C umí 10 GHz při napětí 1,25 V a 12 GHz při 1,35 V. Druhá verze H56C8H24MJR-S2C pak 12 GHz při 1,25 V a oněch 14 GHz efektivně při 1,35 V. To možná naznačuje, že na původně cílených 16 GHz bylo třeba ještě větší napětí a že bude třeba další revize či generace čipů, než se této mety podaří dosáhnout. Hynix loni 16GHz čipy avizoval na GTC 2017 (což je konference Nvidie), takže to vypadá, že s nimi má určitý dluh či zpoždění.

KL24

Hynix sliboval 16GHz paměťové čipy GDDR6 na konferenci GTC 2017 Hynix sliboval 16GHz paměťové čipy GDDR6 na konferenci GTC 2017 (Zdroj: VideoCardz)

Čipy Hynixu jsou jinak 8Gb oproti 16Gb křemíku, který ohlásil Samsung. Na jeden čip tedy připadá kapacita 1 GB, což je výhodnější pro levnější grafické karty. Bude totiž možné na 256bitovou sběrnici osadit jen 8 GB, kdežto s 16Gb čipy Samsungu by minimální potřebná kapacita byla 16 GB. Pokud jde o propustnost, se 14Ghz čipy by GPU o 256bitové sběrnici mělo propustnost 448 GB/s, karta s 384bitovým řadičem 672 GB/s.

Bude mít první generace grafik s GDDR6 nižší takty RAM?

To, že zpočátku budou od Hynixu dostupné jen o něco pomalejší čipy a nikoliv dříve plánovaná 16,0 GHz GDDR6, by teoreticky mohlo vést k tomu, že první karty s touto pamětí budou požívat nižší rychlosti (což není nijak vzácné). Nvidia či AMD by sice asi mohli nakupovat rychlejší čipy u Samsungu, ty ale na trhu mohou být až později. Kromě toho by to také znamenalo, že by jim vznikla závislost na jediném dodavateli, což není ideální. Firmy jsou v lepší pozici, když mají klíčovou komponentu zajištěnou ze dvou zdrojů, což by je mohlo přimět k tomu, omezit se alespoň u masových modelů na nižší takty GDDR6. A není vyloučeno ani to, že i u Samsungu vyjdou oznámené nejrychlejší čipy také až později a zprvu bude končit na pomalejších taktech. Jak se s touto situací výrobci GPU popasují, to ale zatím těžko říct.

Byl pro vás článek přínosný?