Hlavní navigace

Gear VR: Samsung a Oculus se spojují, dostanou virtuální realitu i do mobilů [IFA]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Brýle Oculus Rift se sice ještě oficiálně neprodávají, ale již druhou jejich generaci testují vývojáři, aby po komerčním startu byl připraven jak hardware, tak i software. Zkrátka je kolem toho velký šrumec a Oculus má být tím, kdo zájem o virtuální realitu (VR) a náhlavní soupravy přinese masám. V posledních týdnech se spekulovalo, že brýle pro VR přinese i Samsung. Včera to firma oficiálně přiznala na veletrhu IFA. A Oculus byl u toho.

Samsung Galaxy Gear VR Samsung Galaxy Gear VR

Samotný John Carmack přiznal, že se Samsungem pracovali rok na tom, aby VR dostali i na mobily. Zatímco běžné brýle Rift vyžadují kabel a připojený počítač, novinka Samsung Gear VR je bez drátů a plně se spoléhá na mobil. Neobsahuje totiž vlastní displej, brýle obsahují slot pro nový phablet Galaxy Note 4.

Což je dobrá volba, GN4 je totiž výkonné dělo a má krásný a jemný 5,7" displej s rozlišením 2560 × 1400 px. Se sadou Gear VR se spojí pomocí microUSB. Uživatel nebude koukat na displej přímo, před ním budou ještě čočky, které oči zahltí obrazem se zorným úhlem 96°. Na těle o rozměrech 198 × 116 × 90 mm ještě najdeme touchpad, tlačítko Zpět, kolébku hlasitosti (sluchátka se připojují zvlášť).

 

Brýle obsahují vlastní akcelerometr, gyroskop a magnetometr, které budou analyzovat pohyb v devíti osách. Podle výrobce je latence mezi pohybem a změnou obrazu jen 20 ms. Za obrazem se tak budeme plynule otáčet, čehož Oculus a Samsung využijí u her, filmů nebo jiných dem. Samsung k brýlím dodá i 16GB kartu plnou obsahu: filmové trailery ve 3D, 360° videa, fotky a další vychytávky. Oculus také spustil nový obchod s obsahem.

Samsung slibuje, že jsou brýle lehké a pohodlné. Co ovšem neřekl, je přesná dostupnost a cena. Brýle ale začne prodávat ještě v průběhu roku 2014.

KL24

Zdroj: TZ Samsung

Byl pro vás článek přínosný?