Hlavní navigace

GeForce 9800 GX2 v našich rukou

6. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

S GeForce 9800 GX2 na CeBITu je legrace. Nvidia údajně každý den  na střídačku výrobcům volala: vystavovat/nevystavovat a výsledkem je zmatek, kdy si každý dělá, co potřebuje. Na stánku Nvidia a Zotac mě bohužel nechali podepsat papír s hlavičkou NDA (Non-Disclosure Agreement), takže si musíme vystačit s MSI a Albatronem.

MSI kartu prostě dalo za sklo (stejně jako loni ještě nevydané GeForce 8600) a vše řeší cedulka, že je karta ještě pod NDA:

Člověk z Albatronu, poté co mi loni nahrál na flash disk i všechny výsledky GeForce 8600, mě zdravil už z dálky a se slovy "Nic neříkej, já vím" mi přinesl z útrob stánku plechovku coly a GeForce 9800 GX2. Na rozdíl od karty, kterou jsem dostal do ruky u Nvidie, se jednalo o zřejmě finální design, prototyp u Nvidie měl ještě na čelním panelu díru po původním SPDIF konektoru.

Bohužel (hlavně pro Nvidii) karta nepoběží bez zapojeného 8-pin PCI Express 2.0 napájení. Člověk u Albatronu mi řekl, že Nvidia jim už slíbila návrh revize, který to vyřeší. Spotřeba karty přitom není až tak enormní, v podstatě srovnatelná s Radeonem HD 3870 X: karta si při referenčních taktech čipů G92 (600 MHz jádro/1500 MHz shadery) a pamětí GDDR3 (1000 MHz, 2000 efektivně) řekne maximálně o 197 W.

MMF24

Napájecí konektory jsou zeleně (zapojeno) a červeně podsvícené (nezapojeno, chyba), karta od Albatronu má ještě modré podsvícení v přední části. Plastová krytka na SLI konektor je nasazovací, aby nic nerušil tvar uceleného kvádru. Tvary z loga Nvidie na chladiči jsou z broušeného hliníku a v reálu tak karta působí dost luxusně. Hmotnost je podle mě o něco menší než u HD 3870 X2, Nvidia tradičně používá v chladičích méně mědi než ATI/AMD.

Autor článku