Hlavní navigace

GeForce GTX 1070 Ti je oficiálně potvrzená, MSI ji prozradilo programem Afterburner

10. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce

Pokud jste ještě pochybovali o tom, že Nvidia koncem měsíce nebo začátkem listopadu vypustí na trh novou grafiku, nazvanou GeForce GTX 1070 Ti, nastal zřejmě čas toto přesvědčení poupravit. Dosavadní, byť už solidně rozmnožené zprávy byly vždy jen úniky různých hardwarových webů, avšak teď už máme v podstatě oficiální potvrzení, že je tato grafika na cestě.

Není to sice přímo od Nvidie, ale firma MSI, tedy jeden z hlavních výrobců grafických karet a tedy zdroj, jenž se sotva bude dramaticky mýlit, totiž nyní nepohlídal své zaměstnance a potvrzení GeForce GTX 1070 Ti z něj uniklo. Stalo se tak v poznámkách k vydání nástroje Afterburner verze 4.4.0 Beta 19, kde se mezi různými dalšími změnami objevilo „Added core voltage control for reference design NVIDIA GeForce GT 1070 Ti series graphics cards“. Tedy že nástroj už má podporu pro nastavení napájecího napětí na referenční verzi této nové grafiky, u které nicméně někdo udělal chybku v názvu.

Je třeba dodat, že tato zmínka v poznámkách k vydání dlouho nevydržela, dnes už ji tam nenajdete. Z „GT 1070 Ti series“ se stala jen „GT 1070 series“ (kuriózní je, že GT za opravu nestálo).Můžete si vybrat, zda někdo omylem napsal „Ti“ tam, kde být nemělo, nebo zda byl pisatel klepnut přes prsty za porušení NDA – pravděpodobnější je řekl bych ta druhá možnost. V poznámkách k vydání přímo v instalačním balíku byl totiž inkriminující řádek pro jistotu odstraněn úplně.

WT100

Čip GP104 na referenční GeForce GTX 1080 (Zdroj: VideoCardz) Čip GP104 na referenční GeForce GTX 1080 (Zdroj: VideoCardz)

Nějaké další informace už bohužel touto cestou neunikly, takže máme stále jen předběžné/nepotvrzené specifikace z předchozích úniků. Pro připomenutí: GeForce GTX 1070 Ti má údajně mít 2432 stream procesorů a takt GPU 1607 MHz v základu a 1683 MHz v boostu. TDP je prý 180 W a kapacita pamětí 8 GB. Jsou podle všech zdrojů typu GDDR5, nicméně informace se rozchází o jejich frekvenci. Původní verze zněla 8,0 GHz, ovšem objevila se i zpráva, že by mohly být rychlejší s efektivním taktem 9,0 GHz, čímž už by se karta asi výrazně odpoutávala od běžného modelu GTX 1070.

Karta se má dle uniklých informací začít prodávat 2. listopadu, nicméně oficiálně odhalená bude o něco dříve, už 26. října, kdy by už mohly vyjít i recenze. Cena zatím není potvrzená, objevily se však zmínky, že by oficiální americká částka mohla činit 429 dolarů. Při momentálně docela dobrém kurzu Koruny by to s DPH u nás dělalo okolo 11 400 Kč.