Hlavní navigace

GeForce GTX 1070 Ti prý možná nelze přetaktovat. Nvidia výrobcům nedovolila OC modely

13. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Přespříští týden by Nvidia měla odhalit novou grafiku GeForce GTX 1070 Ti a tato karta by dle zatím uniklých specifikací mohla být možná hodně blízko výkonu vyššího modelu GeForce GTX 1080. Čip GP104 má totiž prý mít aktivní téměř všechny shadery a texturovací jednotky (2432 z 2560), čímž by plně aktivovaný model nad sebou mohl docela vážně ohrožovat. Je však možné, že Nvidia si pohlídala, aby levnější novinka do prodejů GeForce GTX 1080 moc hluboko nezaťala.

Včera se na interentu totiž objevily zprávy, podle nichž Nvidia možná těmto kartám zatrhla přetaktování. To by údajně mohlo zůstat jako výsada modelu GTX 1080 a umožňovalo by mu tak pohodlný náskok před nebezpečnou GTX 1070. Nicméně by šlo o docela bezprecedentní krok, takže nevím, jak moc lze této zprávě věřit. Respektive zprávám, jednotlivé verze se totiž mezi sebou trochu liší.

Základní jádro této informace je, že výrobci karet údajně od Nvidie nedostali povolení prodávat grafiky GeForce GTX 1070 s dnes běžným továrním přetaktováním. Tato karta sice nemá mít žádnou referenční verzi a na trh mají jít jen grafiky s různým „custom“ chlazením navrženým jednotlivými firmami, ale všechny tyto karty mají mít vždy referenční frekvence. Odlišení by tedy bylo jen ve vzhledu, napájení, zpracování a chladičích. Plus samozřejmě v ceně. Ony referenční takty jsou údajně 1607 MHz v základu (jako u GTX 1080) a 1683 MHz pro boost (jako u GTX 1070).

inno3d-geforce-gtx-1080-ti-ichill-1600 Příklad nereferenční karty GeForce. Zde možná až příliš nereferenční

Tato informace se objevila na webu eTeknix a také na čínském Expreview. Pokud jde o Expreview, to píše zdá se jen o výchozích parametrech karet, nakolik lze hádat ze strojového překladu. Tato verze by tedy pro nás nebyla nijak zlá. Výrobci by sice měli zakázány OC modely, ale s patřičnými nástroji by uživatel pořád tyto grafiky mohl „potočit“ výš. Ovšem eTeknix mluví obecně o tom, že „GeForce GTX 1070 Ti nepůjde přetaktovat“. Pokud by GPU bylo nějak účinně zamknuté kompletně, pak by přetaktovávat nemohl ani eventuální majitel karty, což už by byla citelná vada na kráse (a ochrana modelu GTX 1080 před „kanibalizací“).

KL24

Ovšem takovéto drastické opatření by bylo téměř bezprecedentní a momentálně není jasné, jak by ho Nvidia vymáhala. Zcela nepřetaktovatelná grafika zde pokud vím hodně dlouho nebyla, ačkoliv v oblasti procesorů se toto děje běžně – zejména u Intelu, ale na platformách FM1/FM2/FM2+ byla zamčená i některá APU a Athlony od AMD. Zatím bych tedy neztrácel naději a počítal spíš s tím, že Nvidia zatrhla jen ono přetaktování přímo z továrny, nikoliv to prováděné doma vlastními silami.

GeForce GTX 1070 Ti má mít oficiální odhalení 26. října, s reálným vypuštěním později (okolo) 2. listopadu. Jako oficiální cenu karty momentálně vícero zdrojů uvádí 429 dolarů. Pro srovnání: GTX 1070 stojí 399 $, GTX 1080 pak 499 $, jejich ceny se tedy asi měnit nebudou. Většina současných zpráv také mimochodem mluví o stále jen 8,0GHz pamětech, takže se možná nepotvrdí zvěsti o tom, že Nvidia tento model upgradovala na 9,0GHz GDDR5.

Byl pro vás článek přínosný?