Hlavní navigace

GeForce GTX 880 na obzoru, mobilní 900M za humny – Nvidia už brzy odhalí své plány

4. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Posledních několik dnů bylo pro fanoušky grafických karet až nečekaně plodným obdobím. Jen málokoho překvapí očekávaný příchod „velkého“ Maxwellu a jeho (alespoň prozatímní) vlajkové lodi GTX 880. Gigabyte už dokonce pracuje na nové nereferenční edici, která by nahradila dosavadní chladiče WindForce pro nadcházející novou generaci grafických karet. A to není vše. V říši notebooků se máme údajně už brzy dočkat nové řady mobilních grafických karet 900M.

Září v režii Maxwellu

Podle serveru Videocardz bude grafická karta GeForce GTX 880 oficiálně ohlášena někdy v polovině září. Můžeme očekávat pompézní akci pro novináře, usmívajícího se Jen-Hsuna pějícího ódy na nový tablet Shield, G-sync monitory a snad i nějaký ten live stream. Pakliže bude GTX 880 ohlášena už tehdy, měla by to do obchodů stihnout ještě koncem září.

Těmto zprávám nasvědčuje skutečnost, že GTX 880 byla nedávno poslána k certifikaci. Podobné kroky se odehrávají právě tehdy, kdy je karta již v závěru výrobního procesu a tudíž velmi blízko svému oficiálnímu představení. Údajně se má jednat o záležitost několika týdnů.


  Konečné specifikace karty jsou však ještě ve fázi odhadů a domněnek. Můžeme ale pravděpodobně očekávat 256bitové rozhraní a 4 GB paměti GDDR5. To je základní verze. Později bychom se, jak už tomu bývalo zvykem u předchozích generací, měli dočkat i 8 GB GDDR5. Otázkou je, zda není 256b rozhraní pro takovou nálož paměti trochu málo.

 

Podle papírových předpokladů Nvidia nebude tuto svou nejnovější grafickou kartu prezentovat jako kandidáta na nejvýkonnější grafickou kartu na trhu. Zatím to spíše vypadá na nástupce GTX 770/780. Všichni ale spíše od nové generace očekáváme výkon přesahující GTX 780 Ti. Možná nám v odhadech výkonu pomůže cena karty, která údajně nemá přesáhnout 500 $ (něco málo přes 10 000 Kč). Bude se tak opakovat asi podobný scénář jako u Keplera (GTX 680 s GK104, opravdu velký GK110 až později).

Gigabyte na nic nečeká

Zákazníci tchajwanského Gigabytu si pod G1 určitě vybaví neotřele zelenou a cenově dostupnou základní desku G1.Sniper, případně konkurenty drahých desek Asus ROG. Gigabyte se rozhodl tuto značku posunout na další úroveň. G1 Gaming má nyní pod svými křídly i grafické karty. Chladič WindForce se tedy už brzy dočká své další evoluce. S novou generací karet obvykle přichází nižší spotřeba a méně tepla. Kromě přepracovaného designu a lepšího výkonu chladiče bychom se tak mohli dočkat opět o něco tiššího chodu, snad i backplate a jak tomu u karet v tomto segmentu bývá i nějakých těch LED indikátorů.

Maxwell
Neslyšný chod je důvodem, proč se Gigabyte neinspiruje novou edicí Asus, která u svých modelů Strix vypíná chlazení mimo zátěž a riskuje tak zkrácení životnosti působením většího tepla na úkor tichého chodu. Takový krok prý není zapotřebí. Kdy se tedy těchto přepracovaných chladičů dočkáme? Jak již bylo zmíněno, nová generace grafických karet už klepe na dveře. A i pesimistické odhady tvrdí, že by tak mělo být nejpozději začátkem října.

Nezapomnělo se ani na notebooky

Někdo říká, že příchod většího Maxwellu jakožto diskrétního GPU pro notebooky je otázkou týdnů. Chladné hlavy hovoří minimálně o dvou měsících. Ať tak či onak, i nová generace mobilních grafických karet nás už brzy poctí svou přízní. U desktopů to byl jediný Maxwell v podobě GTX 750 Ti, který předznamenal příchod nové generace a určil její směr. V mobilní sféře se jednalo o grafiku GTX 860M – a to hned ve dvou variantách (Maxwell i Kepler). Určitá posloupnost tu je, a pokud Nvidia nechce k osmé sérii přidávat „mx“ nebo podobná označení, musí se vydat nahoru až k devítce. GTX 880M, jak určitě víte z testu herního notebooku MSI GT70, je totiž stále postavena na Kepleru (GK104).

CS24

Maxwell

Podle těch šťastlivců, kterým se do ruky dostal zatím neohlášený herní notebook s novou mobilní vlajkovou lodí označenou jako GTX 980M, bychom se snad už během října mohli dozvědět víc. Následující měsíce tedy vypadají opravdu slibně.

Zdroj: Videocardz: 1,2,3