Hlavní navigace

GeForce GTX 960 má 8 SMM a 1024 shaderů. Specifikace jsou venku, fotky taktéž

13. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud mají zdroje ze země vycházejícího slunce pravdu, tak do uvedení GeForce GTX 960 už zbývá jen o něco málo déle než jeden týden. Něco o kartě založené na čipu GM206 s architekturou Maxwell jsme se dozvěděli už minulý týden. Během včerejška ale probublaly na povrch i zbývající střípky do mozaiky, a tak už máme specifikace této grafiky prakticky kompletní (pochopitelně je to ale zatím neoficiální a neověřené). A také nějaká ta čísla z 3DMarků a fotografie finálních karet.

Původní zdroj informace pochází z Číny, nicméně i třeba VideoCardz s nimi podle všeho souhlasí. Má-li únik (a GPU-Z) pravdu, pak GeForce GTX 960 bude půlkou modelu GeForce GTX 980 (shodou okolností stejně jako čerstvě vydaná mobilní GeForce GTX 965M). Karta má 1024 stream procesorů a 128bitovou paměťovou sběrnici. Podle snímků z GPU-Z má čip 32 rasterizačních jednotek, počet texturovacích jednotek je ale evidentně detekován špatně („85“); pravděpodobné je asi číslo 64. Ještě ovšem nevíme, zda jsou toto i plné parametry čipu GM206. V modelu GTX 960 by totiž teoreticky mohl být oříznutý.

Na snímcích má GPU takt 1228 MHz, jedná se ale o přetaktovaný model. Definitivní referenční hodnota úplně potvrzena není. U několika karet, jejichž popisy či fotky už unikly na web, se vyskytuje údaj 1178 MHz, i to ale podle VideoCardz mohou být přetaktované modely. Základní referenční frekvence GPU tedy bude možná ještě nižší. Zato takt pamětí GDDR5 víme již jistě – bude to 7010 MHz efektivně, což dává spolu se 128bitovou šířkou propustnost 112 GB/s. Základní verze bude mít očividně 2 GB paměti, lze ale asi čekat i 4GB modely za příplatek. Na některých PCB jsou totiž neobsazené pozice pro paměťové čipy (viz galerie níže).

GeForce GTX 960, GPU-Z a 3DMarky
GeForce GTX 960, GPU-Z a 3DMarky

GeForce GTX 960, GPU-Z a 3DMarky GeForce GTX 960, GPU-Z a 3DMarky GeForce GTX 960, GPU-Z a 3DMarky GeForce GTX 960, GPU-Z a 3DMarky GeForce GTX 960, GPU-Z a 3DMarky

Referenční karty budou mít napájení jedním šestipinovým konektorem, nicméně někteří výrobci se určitě zařídí jinak (například MSI zřejmě volí osmipin). TDP má být podle SweClockers 120 W, i když z dalšího zdroje toto zatím potvrzeno není. A víme již také, že GeForce GTX 960 bude mít jeden konektor pro zapojení do SLI. Referenční karty budou mít tři DisplayPorty, jedno HDMI 2.0 a jedno DVI, ovšem například na kartě od Gigabyte bude ještě o jedno DVI víc.

 

 

KL24

Obrázky karet už jsou venku

Jak jsem už zmínil, během uplynulého týdne se na webu objevily fotografie hned několika různých GeForce GTX 960, které si můžete prohlédnout v galerii. Jde například o karty Gigabyte série G1 Gaming s tříventilátorovým chladičem WindForce, což by k udávaným 120 W moc nesedělo, ale aspoň by zde byla velká rezerva. Vidět už byly i grafiky od KFA2 (Galax/Galaxy), a to jak referenční, tak nereferenční. A hned několik jich uniklo také od MSI – zde jsou to modely s chlazením Armor 2X a Twin Frozr V (Gaming 2G), jakož i speciální zelená karta, která oslavuje překročení počtu 100 milionů prodaných karet GeForce (tato edice by měla existovat též od GeForce GTX 970).

Zdroje: PCEVA, VideoCardz (1, 2, 3, 4, 5, 6), VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?