Hlavní navigace

GeForce GTX 970 čelí problému. U značné části karet prý pískají cívky

27. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

GeForce GTX 980 a GTX 970 založené na čipu GM204 se Nvidii bez diskusí povedly. Pokud jste však četli naši recenzi, možná si vzpomenete, že jsme se u levnějšího modelu setkali s nepříjemným pištěním či bzučením cívek v napájecích obvodech karty. Bohužel to vypadá, že se nejednalo o ojedinělý exces. Tímto neduhem trpí podle všeho velké množství karet, což mírně kazí radost z této relativně levné výkonné grafiky.

Kromě karet, které jsme měli zapůjčené pro recenzi (model Strix od Asusu a karta MSI v provedení Gaming), hlásí uživatelé tento problém i u celé řady dalších modelů (pokud ne dokonce všech variant dostupných na trhu). Celkem snadno najdete stížnosti na Gigabyte, Evgu nebo Zotac; počítám ale, že problémům se nevyhnou ani další značky. Uvedenou pětici tedy neberte coby vyčerpávající seznam „provinilců“. Doklady těchto trápení můžete nalézt i třeba na Youtube, pokud do vyhledávání zadáte výraz „coil whine“. Jaká je přesná příčina nepříjemných projevů není snadné říct, jelikož například obě námi testované karty mají myslím nereferenční PCB, takže by na vině neměl být původní návrh Nvidie.


Cvrkot cívek u námi recenzované Geforce GTX 970 od MSI

Pískání cívek bývá obecně zapříčiněno fyzickým vibrováním, způsobeným oscilací proudu v elektrickém obvodu (která se, když máte smůlu, může potkat s rezonanční frekvencí cívek samotných). V případě karet GeForce GTX 970 se to projevuje při zatížení GPU, takže zvuk naštěstí bude přebíjet rámus ventilátoru a aerodynamický hluk. Pokud nehrajete a příkon karty je tím pádem nízký, nežádoucí „cvrkot“ by se objevovat neměl. Nepříjemnostem tedy budete čelit především při snaze postavit tiché PC, například s vodním chlazením. Na rozdíl od ventilátorů na chladiči se cívek totiž nezbavíte a jejich zvuk se může v projevu sestavy stát dominantní složkou.

 

KL24

GeForce GTX 970 mají dobrý poměr ceny a výkonu a navíc i jejich provozní vlastnosti nejsou až na potenciální pískání vůbec špatné. I přes tento problém lze tedy asi karty stále doporučit. Při zátěži nejspíš většina počítačů nebude dost tichá na to, aby zvuk výrazně vynikal, navíc obvykle máte puštěn zvukový doprovod hry samotné. Vedle toho je také šance, že zrovna ve vaší sestavě a u vašeho exempláře se cvrkot neobjeví, neboť část uživatelů karet problémy nehlásí.

Referenční GeForce GTX 970

Byl pro vás článek přínosný?