Hlavní navigace

GeForce GTX 980 Ti potvrzena. Radeon R9 390X možná až v červenci?

30. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden jsme tu informovali o několika zvěstech, které se vyrojily o připravovaných grafikách Nvidie a AMD. Tento týden se opět objevilo několik dílčích zpráv o chystaných GPU, na něž se nyní podíváme. Pozitivní je, že tentokrát jde o zaručenější nebo dokonce oficiální informace.

První novinkou je, že se podle webu VideoCardz konečně podařilo získat přesvědčivé informace potvrzující, že Nvidia skutečně chystá GeForce GTX 980 Ti, o níž se šíří zprávy od minulého měsíce. Podle VideoCardz jsou ale doposud zveřejněné zprávy o této GeForce založené prakticky čistě na spekulacích a očekáváních. Údajně ještě není potvrzené, že bude mít skutečně plně aktivní čip GM200 s 3072 stream procesory, i když zde je asi pravděpodobnost docela vysoká.

VideoCardz se ale údajně několik věcí podařilo zjistit. Karta má mít stejné PCB jako Titan X a zřejmě i stejný referenční chladič. V jejím případě ovšem toto provedení nebude povinné, takže se objeví i různé nereferenční verze, mezi nimiž prý budou vzduchové, vodní i hybridní. Karta bude mít stejné obrazové výstupy jako Titan X (tři DisplayPorty, po jednom HDMI a DVI), ale potvrzuje se, že jí Nvidia dá jen 6 GB paměti GDDR5 místo 12 GB.

Vzorek karty Nvidia s GPU GM2000
Vzorek karty Nvidia s GPU GM2000

Co se čipu samotného týče, nebude stejný, jako na kartě Titan X. Ta má GPU označená GM200-400, ale na GeForce GTX Ti jsou údajně čipy s kódem GM200-310. Jaký v tom bude rozdíl, bohužel není známo. Tradiční omezení výkonu v FP64 nepřichází v úvahu, jelikož na GM200 už není co omezovat (propustnost je maximálně 1/32 FP32). Nějaká umělá omezení asi lze čekat, doufejme, že nepůjde přímo o vypnutí některých bloků SMM.

Podle VideoCardz by GTX 980 Ti mohla být na trhu překvapivě rychle, údajně už za pár týdnů. Bylo by to netypické, jelikož například mezi původním Titanem a GTX 780 Ti byl několikaměsíční odstup a druhá z karet byla vydána až jako reakce na konkurenční Radeon R9 290X. Nu, uvidíme – zatím se zřejmě jedná spíše o očekávání, než že by byl příchod karty ještě teď na jaře jistý.

 

 

HBM u čipu Fiji oficiálně

Nyní přejdeme do červeného tábora AMD. O příchodu Radeonu s pamětmi HBM, postaveného na GPU Fiji už se objevilo tolik neoficiálních zvěstí, že ho považujeme za v podstatě hotovou věc. Nyní se ale na webu nenápadně objevilo vůbec první potvrzení tohoto GPU, jména Fiji a použití pamětí HBM na interposeru – přímo od AMD. Firma totiž o Fiji bude přednášet na konferenci Hot Chips v létě (23. až 25. srpna). V programu je tento blok nazván „Fiji, první grafický procesor s 2.5D pamětí HBM na světě“, což asi hovoří jasně. Přednášet o něm má Joe Macri, Raja Koduri, Mike Mantor a Bryan Black. Fiji je tedy definitivní, teď už jen, aby naplnilo výkonnostní očekávání, do nové paměti vkládaná.

AMD uvádí Radeon R9 295X2

K Fiji, respektive Radeonu R9 390X, má něco také Fudzilla, i když zde už nejde o potvrzenou skutečnost. Od svých zdrojů se tento web údajně dozvěděl, že díky integraci paměťových čipů na interposer blízko GPU (HBM je navíc vrstvená, takže čipů je méně), bude PCB karet velmi malé. Karta by údajně měla mít velikost spíše mainstreamové grafiky, deska by mohla být docela krátká (nereferenční chladiče ale mohou být výrazně delší). Jedná se zřejmě o další doklad, že nedávno vyfocený „R9 390“ byl ve skutečnosti model R9 380 na bázi Hawaii.

KL24

Fudzilla kromě toho uvádí, že Radeon R9 390X se možná neobjeví na Computexu, ale až v červenci. Takové zpoždění by nebylo dobré, protože AMD potřebuje podpořit prodeje grafické divize (pravda, té procesorové taktéž) co nejdříve.

Zdroje: VideoCardz, Fudzilla, Hot Chips

Byl pro vás článek přínosný?