Hlavní navigace

GeForce GTX Titan X má být vydán 17. března, fotky potvrzují čip GM200

8. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden Nvidia na veletrhu GDC 2015 ukázala svůj nový jednočipový highend, grafickou kartu GeForce GTX Titan X. Ačkoliv šlo vlastně o první oficiální oznámení této karty, nechala si pro sebe firma prakticky všechny detaily až na velikost paměti (12 GB). Zdá se ale, že napjaté nás tentokrát nebude nechávat tak dlouho, jako loni s dvojčipovým Titanem Z. Prakticky vše bychom prý o kartě mohli vědět už za nějaké dva týdny.

Podle webu KitGuru Nvidia hodlá zveřejnit parametry Titanu X a také údaje o výkonu kolem poloviny tohoto měsíce, a to zřejmě na své vlastní akci GTC 2015 (GPU Technology Conference 2015). Ta se má konat mezi 17. a 20. březnem. Vydání v tomto termínu by bylo docela logické, i když je možné, že bude provedeno papírovou formou a karty se budou dát fyzicky koupit v obchodech až s určitou prodlevou. Podle KitGuru ale na GTC mají být zveřejněny ústřední technické parametry a také výkon, takže by se zřejmě v této době už měly objevit i recenze karty.

 

Recenzenti již prý mají Titany X v rukou

S tím korespondují také informace od webu VideoCardz, podle nějž už Nvidia Titany X rozeslala vybraným redakcím k testování – samozřejmě pod NDA. Nicméně fotografie těchto testovacích vzorků se už na web dostaly. Prohlédnout si je můžete v galerii; dle VideoCardz potvrzují, že je karta skutečně založena na čipu GM200. PCB je totiž podle označení (model PG600, ID: 600-1G600-0000-000L) stejné, jako na inženýrském vzorku, jehož fotografie se včetně odhaleného GPU dostaly ven v lednu. Titan X tím pádem musí mít toto GPU taktéž.

Vzorky GeForce GTX Titan X zaslané recenzentům (Zdroj: TechGage)

Fotografie karet určených pro recenze potvrzují, že Titan X nebude mít backplate, vyztužující zadní stranu PCB. Podle VideoCardz lze na kartách nalézt určité další odchylky proti očekáváním – například záslepka není černá jako na kartě z GDC, ale má normální kovový povrch, dále nápis Titan také není iluminován, jak naznačovaly propagační obrázky. Potvrzuje se, že výstupy budou stejné jako na GeForce GTX 980 – tři velké DisplayPorty, HDMI 2.0 a DVI.

Vzorky GeForce GTX Titan X zaslané recenzentům (Zdroj: TechGage)
Zatímco GeForce GTX 980 má backplate, Titan X nikoliv (Zdroj: TechGage)

Kary rozeslané k recenzím (což pravda ještě nemusí být úplně sériové kusy, často jde stále o předprodukční vzorky) mají stejně jako prototyp z GDC napájení šestipinovým a osmipinovým konektorem. Jejich TDP by tím pádem mělo být 250 W jako u Titanů předchozí generace (tedy pokud ignorujeme Titan Z). Na PCB je evidentně připraveno místo i pro ještě jeden další osmipinový kontektor, takže je možné, že se objeví nějaké modifikované karty s třemi konektory.

KL24

Na GDC se Jen-Hsun Huang údajně nechal slyšet, že Titan X bude rychlejší než dvoučipové karty předchozí generace (pod čímž je asi třeba si představit Titan Z, jenž měl ale čipy GK110 nastavené na poměrně nízký takt). Zda bude GM200 skutečně tak silné, to se snad dozvíme za ty necelé dva týdny.

Zdroje: KitGuru, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?