Hlavní navigace

Zprávy o GeForce Partner Program měly pravdu, už dopadá na produkty. Někdy legračně

22. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: MSI
Nvidia si u výrobců karet asi opravdu vymohla exkluzivitu v prémiových řadách. MSI a Gigabyte mění svůj sortiment Radeonů

Před několika dny jsme zde zprostředkovávali informace o tzv. GeForce Partner Programu (GPP) firmy Nvidia. Podle Kyle Bennetta, dlouholetého hardwarového novináře z webu HardOCP je za ním snaha vymoci si u výrobců karet výsadní postavení – detaily si můžete přečíst zde. Mezi kýženými výhodami proti konkurenci mělo být, že „exkluzivní“ řady grafik a dalších produktů, jako je například ROG u Asusu, budou smět obsahovat jen GPU od Nvidie. Netrvalo dlouho a Bennettova tvrzení byla podle všeho potvrzena v reálu, informace o GPP tak patrně nejsou nepodložené. Podle HardOCP zúčastněné firmy – jak Nvidia, tak výrobci karet – o GPP nechtějí hovořit a zdá se, že i ty kontakty ve firmách, které se předtím o informace podělily, už po publikování dosavadních informací nejsou ochotné mluvit. Ovšem mezitím už se dostavily efekty, které přesně odpovídají těm klauzulím, na které web HardOCP upozornil. Někteří partneři Nvidie se už do programu museli zapojit.

NVIDIA is now telling media that inquire about GPP, "We have moved on from this story." (Zdroj: HardOCP)

Radeony od MSI už nebudou „Gaming“

První z firem, u které to vypadá na členství v klubu, je MSI. Jak si asi vybavíte, společnost u svých grafických karet používala kromě své běžné značky ještě přívlastek „Gaming“. A právě toto slůvko je patrně pro Nvidii u firmy MSI oním „gaming brandem“, který si chce urvat jen pro sebe. Na Redditu si totiž lidé všimli, že ze stránek MSI zmizely všechny karty Radeon, které se doposud s tímto brandingem prodávaly. Na anglických stránkách už z nějakého důvodu seznam ukazuje jen modely řad Armor, Air Boost (což jsou levnější třídy karet) nebo referenční. Toto opatření se zdá se ještě nedostalo na české stránky, kde modely „Gaming“ stále jsou. To, že MSI odstraňuje nebo schovává informace i o starších kartách, není každopádně šťastné. V budoucnu se pro ně budou například hůře dohledávat specifikace.

„RX 580 Gaming Box není zaměřen na hraní“

Zatímco v tomto případě by se teoreticky ještě mohlo jednat o nějaké nedopatření nebo projev nějakého regionálního rozdělení produktů, druhý případ u firmy Gigabyte už je asi docela jasný. Společnost nyní vydala nové externí grafické karty, respektive GPU v boxech s připojením přes Thunderbolt 3. A značení je pozoruhodné. Verze s grafikou Nvidia mají značku Aorus, což je v případě Gigabyte onen exkluzivní luxusnější „gaming brand“, budovaný už nějaký ten rok. Ovšem karta založená na čipu AMD je místo „Aorus GTX 1070 Gaming Box“ už nazvaná jen „RX 580 Gaming Box“ a logo Aorus pochopitelně chybí i na výrobku. Jelikož je daný Radeon méně výkonný segment trhu, dalo by se odlišné značení chápat tak. Jenže oficiální vysvětlení spíše vede k závěru, že Gigabyte se také přidala k programu GPP, jen to v tomto případě ovlivňuje až nově vydávané produkty, ne ty dříve existující.

gigabyte-rx-580-gaming-box-aorus-gtx-1080-gaming-boxJelikož mluvit o GeForce Partner Programu a jeho podmínkách je asi přísně zakázáno, dodalo tiskové oddělení na vysvětlenou poměrně vtipný důvod. Německému ComputerBase zástupci firmy sdělili, že Aorus v názvu není proto, že verze s Radeon RX 570 prý není zaměřená na hráče („der Fokus liege in diesem Fall nicht auf Spielern“). Což je vyloženě bizarní, protože reklamy i popis na webu tento produkt jako herní grafiku prezentují (viz screenshot níže), na hraní se samozřejmě bude používat v 99 % případů a dokonce má i ony stereotypní černo-červené barvy. A ke všemu je také přímo v názvu produktu ono „gaming“. Tvářit se, že pravý hráčský hardware může být jen GeForce, sice nedává moc smysl, ale je to asi přesně to, o co se Nvidia snaží. Možná ve snaze vytvářet si na symbolické rovině podobnou auru výjimečnosti, na které staví marketing Apple.

CS24

Tento produkt údajně není zaměřen na hráče (pro pořádek: není to tím, že by mu chyběly RGB LED) Tento produkt údajně není zaměřen na hráče. A to přitom obsahuje RGB LED...

Ač by ideální racionální člověk takovýmto sémantickým hrám podléhat neměl, v praxi asi stejně jako reklama fungují, s čímž toho nikdo mnoho nenadělá. Výrobcům se členství v GPP ani v podstatě nedá zazlívat, jelikož firmy stojící mimo budou dle podmínek u Nvidie výrazně znevýhodněné. Pokud by obojetní výrobci jako MSI, Asus a Gigabyte nepřistoupili, z trhu by je začali vytlačovat firmy jako Evga, Zotac, Palit nebo PNY, které vyrábějí jen GeForce a vyhovění podmínkám jim tudíž nedělá žádné problémy (a nelze se na ně ani spolehnout, pokud by se třeba partneři chtěli proti podmínkám Nvidie nějak svorně bouřit).

Vedle toho je tu i ten problém, že vyřazování Radeonů z luxusnějších linií grafických karet (a údajně také notebooků) by mohlo mít i negativní vliv na kvalitu. Pokud budou jen v levnějších řadách, budou také mít jen horší komponenty a chladiče. U firem, na něž Nvidia uvalí podmínky GPP, by se tedy mohl zhoršit výběr produktů, které budou moci zákazníkům nabídnout. Ale snad si výrobci zachovají dost rozumu, aby umělá omezení kladená Nvidií respektovali jen u oněch log a názvů či designu, ale ne už u reálné kvality provedení a hardwaru.