Hlavní navigace

GeForce RTX 4070 kvůli změně pamětí zpomalila až o 4 %. A ještě za ni zaplatíte víc

16. 9. 2024

Sdílet

Gigabyte GeForce RTX 4070 WindForce OC V2 12G
Zdroj: Gigabyte
Že Nvidia potichu vyměnila paměti v GeForce RTX 4070 za pomalejší a snaží se na to co nejmíň upozorňovat, jsme minulý měsíc dost zkritizovali. Ale testy teď potvrdily, že se tím výkon opravdu zhoršuje. Přitom Nvidia tyto zpomalené karty prodává za stejné, nebo horší ceny.

Když Nvidia před čtyřmi týdny velmi nenápadně oznámila novou verzi grafiky GeForce RTX 4070, kritizovali jsme na tom, že firma pod původním názvem začíná prodávat fakticky horší zboží, protože nová verze má pomalejší paměti. To přitom Nvidia bagatelizovala, a nejenže se obě verze v názvu nijak neliší, použití rozdílných pamětí (a tedy vůbec to, že jde o odlišnou verzi proti původní konfiguraci) není často ani napsané na krabici. Nová verze s GDDR6 ale opravdu je pomalejší, jak teď ukázaly první testy.

YouTube kanál Hardware Unboxed si pořídil novou GeForce RTX 4070 s GDDR6 od Gigabyte a otestoval ji proti původní verzi. Mělo by jít o model GeForce RTX 4070 WindForce OC V2 12G, který má mírně přetočené jádro – takt GPU je uváděný 2490 MHz místo 2475 MHz. Takt paměti je referenční (pro GDDR6), tedy 20,0 GHz efektivně. Mimochodem, firmě Gigabyte slouží ke cti, že její karta má „GDDR6“ uvedené na krabici, byť je to malým písmem, a velké logo GeForce RTX 4070, na které se bude kupující nejvíc dívat, tuto informaci nemá. Toto logo ale dost možná Nvidia, od níž musí výrobci mít i design krabice schválený, výslovně nedovoluje nijak pozměnit, takže výrobce karty zde nejspíš nemusí být na vině.

Tuto grafiku Hardware Unboxed porovnal s referenční verzí původního modelu s 21,0 GHz GDDR6X, a to GeForce RTX 4070 Founders Edition přímo od Nvidie. Pro tu firma uvádí standardní takty, tedy 2475 MHz u taktu GPU. Nový model s GDDR6 tedy není znevýhodněn a jeho případný propad výkonu nafouknut tím, že by byl porovnáván proti modelu s vyššími takty, spíš naopak.

Při 20,0 GHz je to opravdu horší

V testu byly bohužel jenom tři hry (Cyberpunk 2077, Dying Light 2 a A Plague Tale: Requiem), ale měly by být otestované s aktuálním systémem a ovladači, takže přesnost by měla být slušná bez toho, aby rozdíl ve výkonu zamaskovalo to, že se od vydání původní RTX 4070 zlepšil výkon ovladačů nebo jiná věc mimo samotnou grafiku, což by hrozilo při porovnání se starými výsledky.

Gigabyte GeForce RTX 4070 WindForce OC V2 12G. Na krabici je informace o použití pamětí GDDR6 vytištěná, což zdaleka není pravidlem

Gigabyte GeForce RTX 4070 WindForce OC V2 12G. Na krabici je informace o použití pamětí GDDR6 vytištěná, což zdaleka není pravidlem

Autor: Gigabyte

V průměru má GeForce RTX 4070 s GDDR6 v těchto třech hrách výkon o 4 % horší v rozlišení 1080p, kde byl rozdíl největší. To je poněkud proti obecnému předpokladu, že snížení paměťové propustnosti se nejvíce projeví naopak ve vysokých rozlišeních. V těch je ale zřejmě podle HWU limitem spíše výpočetní výkon (alespoň u těchto her). V rozlišení 1440p už pro model s pamětí GDDR6 vychází zhoršení jen o 3 % a v rozlišení 4K jenom o 2 %.

Že je pokles výkonu o něco nižší, než je teoretický rozdíl v paměťové propustnosti (GDDR6 na 20,0 GHz má 95,2 % propustnosti původního modelu), je v souladu s očekáváními. Výkon grafiky je totiž ovlivněn současně hrubým výkonem i paměťovou propustností, přičemž hrubý výkon se nezměnil, dokonce by mohl být o trošičku vyšší vlivem onoho vyššího taktu 2490 MHz (+0,6 %). Pokud se u grafiky zhorší jeden z parametrů, ale druhý zůstane, obvykle je výsledný výkonnostní postih někde mezi.

Specifikace GeForce RTX 4070 na webu Nvidie

Specifikace GeForce RTX 4070 na webu Nvidie. Nově je v nich uvedena možnost použití pamětí GDDR6, ale že jsou pomalejší, se nedozvíte

Autor: Nvidia

Problém je i cena

Výkon zhoršený o nějaká 2 % až 4 % by nebyl sám o sobě tragédie, kdyby se grafika jmenovala jinak a kupující tím pádem věděl, do čeho jde. Ovšem to většinou nebude pravda, velká většina hráčů asi nesleduje každodenně grafické aktuality, a je tedy velká pravděpodobnost, že jim zpráva o tomto skoro tajném downgradu pamětí u GeForce RTX 4070 unikla.

Kvůli zavádějícímu označení grafik s GDDR6 tedy dostanou horší výkon, než pravděpodobně očekávají, jelikož recenze, které četli nebo sledovali, byly naměřené s původními kartami. Změna parametrů po vydání (a po recenzích) bývá například u SSD tvrdě kritizována, Nvidia teď dělá skoro totéž.

Zhoršení výkonu by se ovšem dalo i tak omlouvat, pokud by se snížila cena. To však aspoň zatím neplatí. Podle evropského srovnávače cen Geizhals.eu ale zatím karty GeForce RTX 4070 s GDDR6 stojí v úhrnu spíš stejné, a často naopak vyšší částky než původní modely s GDDR6X.

CS24

Prozatím je tedy GeForce RTX 4070 špatná volba jak v tom smyslu, že by Nvidia za způsob jejího uvedení zasluhovala aspoň trošku kázeňsky potrestat, ale i z čistě praktického hlediska. Budete-li nějakou GeForce RTX 4070 kupovat, dobře si zkontrolujte, zda v případě, že vám v hledáčku skončil nějaký model s GDDR6, nemáte možnost pořídit levněji nebo za stejné peníze kartu v původních specifikacích s GDDR6X. Při stejné ceně nevidíme důvod preferovat pomalejší model s GDDR6. I jeho spotřeba, u které jsme trochu doufali v možnost snížení, je totiž, zdá se, stejná jako u verze s GDDR6X. Hardware Unboxed u testovaných modelů shledal jen minimální rozdíly v příkonu v rámci chyby měření.

Zdroj: Hardware Unboxed