Hlavní navigace

GeForce RTX 5000 mají poprvé PCIe 5.0 a nový DisplayPort. Možná zase budou hořet konektory

Sdílet

GeForce RTX 4080 Super Autor: Nvidia
GeForce RTX 4080 Super
Máme další novinky k GeForce RTX 5000: Herní grafiky konečně budou mít využití pro sloty PCIe 5.0 ×16 na deskách. GeForce RTX 5080 zase bude mít rychlejší paměti, než se čekalo. Naopak v požární bezpečnosti to může být zhoršení.

Minulý týden se na internetu objevily specifikace grafik GeForce RTX 5090 a RTX 5080, které Nvidia chystá v příští generaci Blackwell, uvádějící počty jednotek, spotřeby a kapacity a šířky pamětí. Od té doby se ale objevily další informace o výbavě této nové architektury GPU. Z čínských zdrojů se také objevily informace k datu vydání – tyto karty půjdou do prodeje nejdříve za čtvrt roku, letos do Vánoc se tedy už vydání nestihne.

Web Benchlife přišel se zprávou, ve které potvrzuje specifikace, které minulý týden sdělil leaker Kopite7kimi (který je obvykle nejspolehlivějším zdrojem). Podle Benchlife sdělila Nvidia tyto informace partnerům, takže už je asi zná poměrně dost lidí. Ovšem stále to zatím nevylučuje změny – zejména se asi ještě bude dát hýbat frekvencemi a spotřebami.

RTX 5090 je první grafika s PCI Expressem 5.0

Podle Benchlife platí, že GeForce RTX 5090 má mít 32GB paměť s 512bitovou šířkou a 21 760 shaderů (či jak Nvidia ráda a nepřesně uvádí, „Cuda jader“). Podle tohoto webu má být frekvence pamětí GDDR7 28,0 GHz efektivně, což by dávalo propustnost 1,7 TB/s. Benchlife také uvádí, že údaj o 600W spotřebě, kterou má RTX 5090 mít, není pouze maximální power limit, ale opravdu tzv. TGP, tedy celková spotřeba grafické karty (tedy to, co obvykle zjednodušeně označujeme jako TDP).

GeForce RTX 5090 má údajně používat 14vrstvé PCB. To je údaj asi pro referenční PCB či PCB karet Founders Edition, nereferenční modely s vlastní deskou se asi mohou odchýlit. A jako první standardní grafická karta bude umět PCI Express 5.0 (pomineme čínské GPU od Moore Threads, které moc prakticky použitelné není, protože praktický výkon tvrdě zaostává za teoretickým a hry mají často velké problémy vůbec běžet).

Nová čínská grafická karta MTT S80: první PCIe 5.0 GPU a konkurence GeForce RTX 3060 Ti? Přečtěte si také:

Nová čínská grafická karta MTT S80: první PCIe 5.0 GPU a konkurence GeForce RTX 3060 Ti?

Grafiky Blackwell, nebo minimálně tento model, budou tedy prvními kartami, které budou schopné zužitkovat slot PCIe 5.0 ×16 na deskách platforem AMD AM5 a Intel LGA 1700. Jak moc jim bude prospívat, nebo jinak řečeno, zda bude osazení do pomalejšího slotu PCIe 4.0 ×16 nějak ubírat z výkonu, to zatím nevíme.

GeForce RTX 5090 je v referenční podobě stále chlazená vzduchem, přes onu až 600W spotřebu. Podle Kopite7kimi je dokonce karta stále dvouslotová. Nereferenční modely ale asi zase budou tříslotové (i tlustší) a určitě budou v nabídce i modely s vodním chlazením.

Budou se tavit kabely?

Co by ovšem mohlo být problematické, je napájení. Benchlife píše, že informace v médiích o použití dvou 12+4pinových konektorů 12V2×6 (dříve označovaných 12VHPWR) nebyly pravdivé. Zdá se, že Nvidia předepisuje napájení jediným konektorem.

Specifikace přitom připouští, že tyto kabely mohou přenášet maximálně 600 W a v takovém případě jim zbývá jen velmi malá rezerva, na rozdíl od 8pinů, které mají hodně velký prostor pro přetížení nad rámec specifikací, a proto s nimi asi v podstatě nikdy není problém.

12+4pinový konektor zasunutý v grafice

Autor: Ľubomír Samák / HWCooling

GeForce RTX 5090 může ještě nějaký proud brát ze slotu PCIe ×16 (zhruba 75 W), ale pokud by například někdo kartu přetaktoval, asi začne limity konektorů rychle překračovat. Trochu bychom se tedy báli, že se opět strhne vlna případů, kdy se budou konektory přehřívat a povede to k jejich roztavení a poškození kabelu či adaptéru a obvykle asi i grafické karty.

Nicméně, nereferenční modely asi budou mít svobodu v tom přidat na kartu druhý konektor, takže pro osoby nemající k 12+4pinovému napájení důvěru by to mohla být schůdná cesta.

Rychlejší paměti pomůžou GeForce RTX 5080

U GeForce RTX 5080 rovněž má platit 10 752 shaderů, 256bitové paměti GDDR7 o kapacitě 16 GB a 400W spotřeba (web opět píše, že se jedná přímo o TGP, nikoliv jen o maximální power limit). Ovšem pozor: u tohoto modelu budou paměti GDDR7 údajně běžet na vyšší frekvenci, rovnou 32,0 GHz efektivně. Díky tomu tento model bude mít propustnost 1,0 TB/s, což je příjemné překvapení.

GeForce RTX 5080 bude také mít napájení jen jedním konektorem 12V2×6. Zde to snad bude menší problém, ale stojí za povšimnutí, že se 400W TGP je tato karta velmi blízko spotřebě GeForce RTX 4090 – přetaktované modely na tom možná budou podobně jako nepřetaktovaná RTX 4090. Ty pálení konektorů způsobovaly, takže zde také může být na místě opatrnost. I když lze doufat, že díky větším zkušenostem a asi také větší opatrnosti a lepšímu testování ze strany výrobců by nyní situace při stejné spotřebě měla být o něco lepší.

Zatím nevíme, zda bude i GeForce RTX 5080 podporovat PCI Express 5.0 ×16. Obvykle to bývá tak, že PHY jsou ve všech GPU stejná a technologie se mezi čipy sdílí. Ale teoreticky je možné, aby nižší modely GPU měly v zájmu zlevnění převzaté bloky PCIe 4.0 ze starší generace, které by asi ušetřily nějakou plochu na čipu.

DisplayPort 2.1

Nvidia také u těchto GPU smaže jeden dluh, který měla poslední dva roky – GeForce RTX 5090 má podporovat DisplayPort 2.1, a to s plnou rychlostí UHBR 20 (77 GB/s). Tuto rychlost dnes umí jenom Radeony Pro, běžné Radeony RX 7000 podporují nižší rychlosti UHBR 10 a UHBR 13.5 (více jsme o jednotlivých verzích DisplayPortu 2.1 psali zde). Dnešní grafiky GeForce RTX 4000 neumí DisplayPort 2.1 vůbec a mají jen třikrát pomalejší DisplayPort 1.4, který musí používat pro vysoká rozlišení agresivnější kompresi a má nižší limity frekvence (pro 4K a 8K obrazovky).

DisplayPort 2.0/2.1 podporuje vyšší maximální frekvence pro herní monitory. Slajd z představení GPU architektury AMD RDNA 3

DisplayPort 2.0/2.1 podporuje vyšší maximální frekvence pro herní monitory. Slajd z představení GPU architektury AMD RDNA 3

Autor: AMD, via: AnandTech

Podpora DisplayPortu 2.1 je zatím přímo potvrzená jen pro GeForce RTX 5090. V tomto případě ale předpokládáme, že ji budou sdílet i nižší modely karet. K těm nejspíš ještě jenom není tolik explicitních informací, protože mohou vyjít o něco později.

CS24

Vydání v lednu?

Podle Benchlife mají tyto grafiky být odhalené či oznámené v lednu na CES 2025. Toto odhalení se prý má týkat jak GeForce RTX 5090 i levnějšího modelu RTX 5080. Ovšem datum recenzí a datum prodejů pro ně shodné být nemusí, nejspíš jedna z karet půjde do prodeje dříve a druhá až o něco později. Je ale slušná šance, že reálná dostupnost aspoň jedné z nich bude už v lednu 2025.

Zdroj: BenchLife